Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Gdzie trafiłeś?

Pieczenie chleba - gdzie trafiłeś?

To nie jest strona dla piekarzy ani technologów piekarstwa. To jest zbiór informacji dla zwykłego zjadacza chleba, który chce upiec zdrowy i smaczny produkt na własne potrzeby bez dużej wiedzy teoretycznej oraz umiejętności praktycznych. Strona ta powstała na prośbę osób, które gubiły się kopiując moje wątki chlebowe na różnych forach kulinarnych. Spróbowałam je tutaj uporządkować.

Przepisy podzielone są na 3 zasadnicze grupy: pieczywo na zakwasie, pieczywo drożdżowe oraz pieczywo bezglutenowe. Ponadto znajdziecie tutaj praktyczne informacje dotyczące wyposażenia domowej piekarni oraz informacje dotyczące miar i wag.

O autorce przepisów i receptur chlebowych

O autorce

Moja przygoda z pieczeniem chleba na zakwasie zaczęła się ok 10 lat temu. Tak mnie to wciągnęło, że piekę i eksperymentuję bez przerwy, a zapach z mojej domowej piekarni towarzyszy nam ciągle. Do upieczenia dobrego chleba potrzebna jest tylko mąka, woda, sól, trochę sprzętów kuchennych i jedno najważniejsze: bardzo dużo cierpliwości.

Ale wystarczy trochę poczytać na ten temat, a potem spróbować, aby dojść do wniosku, że wyhodowanie zakwasu, dalsze prowadzenie go i pieczenie chleba na zakwasie jest sprawą bardzo prostą ...

Nie bójcie się zakwasu!

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Żytni razowy z kminkiem

    Bartek Bartek 24.05.2018 15:56
    Dziś moja pierwsza próba. Zakwas żytni gotowy. Rano wcześnie wstaję i wypiekam. Życzcie mi powodzenia ...
     
  • Zakwas na wesoło

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 24.05.2018 15:27
    Cała przyjemność po mojej stronie :lol:
     
  • Zakwas na wesoło

    GosiaM GosiaM 24.05.2018 12:57
    Wszystko udało się znakomicie. Chleb wyszedł pierwsza klasa. Teraz już tylko dokarmiam mój starzejący ...
     
  • Zakwas na wesoło

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 22.05.2018 17:02
    Zakwas traktuj jako bazę i zaczątek do dalszej hodowli. Możesz go dokarmić mąka pszenna, inna żytnia ...
     
  • Zakwas na wesoło

    GosiaM GosiaM 22.05.2018 16:53
    Jeszcze jedno pytanie. Czy zakwas robiony na mące żytniej mogę dokarmiać innymi rodzajami mąki czy ...

Zobacz więcej zdjęć chlebów.

Statystyki

Dzisiaj 198

Wczoraj 292

Tydzień 1075

Miesiąc 7086

Wszystkich 13301622