Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Gdzie trafiłeś?

Pieczenie chleba - gdzie trafiłeś?

To nie jest strona dla piekarzy ani technologów piekarstwa. To jest zbiór informacji dla zwykłego zjadacza chleba, który chce upiec zdrowy i smaczny produkt na własne potrzeby bez dużej wiedzy teoretycznej oraz umiejętności praktycznych. Strona ta powstała na prośbę osób, które gubiły się kopiując moje wątki chlebowe na różnych forach kulinarnych. Spróbowałam je tutaj uporządkować.

Przepisy podzielone są na 3 zasadnicze grupy: pieczywo na zakwasie, pieczywo drożdżowe oraz pieczywo bezglutenowe. Ponadto znajdziecie tutaj praktyczne informacje dotyczące wyposażenia domowej piekarni oraz informacje dotyczące miar i wag.

O autorce przepisów i receptur chlebowych

O autorce

Moja przygoda z pieczeniem chleba na zakwasie zaczęła się ok 10 lat temu. Tak mnie to wciągnęło, że piekę i eksperymentuję bez przerwy, a zapach z mojej domowej piekarni towarzyszy nam ciągle. Do upieczenia dobrego chleba potrzebna jest tylko mąka, woda, sól, trochę sprzętów kuchennych i jedno najważniejsze: bardzo dużo cierpliwości.

Ale wystarczy trochę poczytać na ten temat, a potem spróbować, aby dojść do wniosku, że wyhodowanie zakwasu, dalsze prowadzenie go i pieczenie chleba na zakwasie jest sprawą bardzo prostą ...

Nie bójcie się zakwasu!

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Wyrastanie i formowanie chleba

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 14.05.2019 20:23
    1) za dużo wody. lub 2) zbyt długie wyrabianie (chleby żytnie tylko lekko mieszamy, nie wyrabiamy!) ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Monika Monika 14.05.2019 19:13
    Jakie mogą być przyczyny tego, że notorycznie wychodzi zakalec podczas pieczenia chleba żytniego ...
     
  • Pieczywo na zakwasie

    Anonim Anonim 07.05.2019 15:59
    Mam takie pytanie. Czy można się "upiec" chleb na zakwasie w garnku do gotowania na parze, albo w ...
     
  • Książka DOMOWA PIEKARNIA

    E. E. 23.04.2019 19:49
    Dla Wszystkich Zdesperowanych poszukiwaniami książek p. Zielińskiej! Wasze światełko w tunelu to ...
     
  • O mnie

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 08.04.2019 14:24
    Winna może być mąka, temperatura otoczenia, wilgotność etc. - Jeśli mąka to radziłabym dodać trochę innej ...

Zobacz więcej zdjęć chlebów.

Statystyki

Dzisiaj 11

Wczoraj 312

Tydzień 636

Miesiąc 5519

Wszystkich 13424226