Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Gdzie trafiłeś?

Pieczenie chleba - gdzie trafiłeś?

To nie jest strona dla piekarzy ani technologów piekarstwa. To jest zbiór informacji dla zwykłego zjadacza chleba, który chce upiec zdrowy i smaczny produkt na własne potrzeby bez dużej wiedzy teoretycznej oraz umiejętności praktycznych. Strona ta powstała na prośbę osób, które gubiły się kopiując moje wątki chlebowe na różnych forach kulinarnych. Spróbowałam je tutaj uporządkować.

Przepisy podzielone są na 3 zasadnicze grupy: pieczywo na zakwasie, pieczywo drożdżowe oraz pieczywo bezglutenowe. Ponadto znajdziecie tutaj praktyczne informacje dotyczące wyposażenia domowej piekarni oraz informacje dotyczące miar i wag.

O autorce przepisów i receptur chlebowych

O autorce

Moja przygoda z pieczeniem chleba na zakwasie zaczęła się ok 10 lat temu. Tak mnie to wciągnęło, że piekę i eksperymentuję bez przerwy, a zapach z mojej domowej piekarni towarzyszy nam ciągle. Do upieczenia dobrego chleba potrzebna jest tylko mąka, woda, sól, trochę sprzętów kuchennych i jedno najważniejsze: bardzo dużo cierpliwości.

Ale wystarczy trochę poczytać na ten temat, a potem spróbować, aby dojść do wniosku, że wyhodowanie zakwasu, dalsze prowadzenie go i pieczenie chleba na zakwasie jest sprawą bardzo prostą ...

Nie bójcie się zakwasu!

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pieczenie

    Marek Marek 09.09.2017 20:18
    Ja mam garnek gliniany 2,5 kg i piekę chlebek orkiszowy na zakwasie w samym termobiegu(w trakcie ...
     
  • Chleb francuski

    MAłgorzataZielinska MAłgorzataZielinska 08.09.2017 14:11
    To raczej kwestia maki. Maślanka może zmienić lekko smak, ale nie wpłynie na jakość miąższu chleba. Dobra ...
     
  • Chleb francuski

    Basia Basia 08.09.2017 13:30
    A ja zastanawiam się czy zamiast wody nie można dodać maślanki? Bardzo bym wypróbowała, bo ogólnie ...
     
  • Mamy zakwas i co dalej?

    MAłgorzataZielinska MAłgorzataZielinska 08.09.2017 09:25
    Absolutnie nie! Twój zakwas jest baza, która może Ci służyć całe życie do robienia chlebów. Nie ...
     
  • Mamy zakwas i co dalej?

    Marta Marta 05.09.2017 20:56
    Witam. Mam zakwas który ma 5 lat. Systematycznie pieke chleb. I moje pytanie. Czy powinnam zrobić ...

Zobacz więcej zdjęć chlebów.

Statystyki

Dzisiaj 316

Wczoraj 441

Tydzień 757

Miesiąc 7957

Wszystkich 13194610