Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Mamy zakwas i co dalej?

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 01.08.2020 21:00
    Wydaje mi się, ze wyjasniam to właśnie w tym artykule ;-) Proszę przeczytać tekst wyżej: To jeszcze raz ...
     
  • Mamy zakwas i co dalej?

    Anna Barbara Anna Barbara 01.08.2020 11:20
    Dzien dobry-skrupulatnie czytam wszystko na temat chleba na zakwasie i zapisuje przepisy .Pieke chleb ...
     
  • Olsztyn

    Marta Marta 30.07.2020 20:49
    Dzień dobry, czy w najbliższych miesiącach są planowane warsztaty w Olsztynie lub Trójmieście?
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 23.07.2020 15:20
    Zdecydowanie to jest błąd. Nawet w zimie nie powinno się zostawiać chleba do wyrastania w temp 50 ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Ignacy Ignacy 23.07.2020 10:00
    Dzień dobry Od 2 lat piekę chleb na zakwasie I zazwyczaj wszystko było super. Niestety ostatnio chleb ...

Chleb rosyjsko-kielecki - "chleb przyjaźni"

 ros_kiel_orki_maly

 

następny i na pewno nie ostatni :) chleb na bazie takiego samego zaczynu jak wkieleckim

I.wersja

z większą ilością maki razowej zaparzonej. Użyłam do tego chleba mąki orkiszowej jasnej, ale równie dobrze można użyć mąki pszennej typ 650 lub 550.

Druga wersja jest z mniejszą zaparką i ciastem o ściślejszej konsystencji, z którego przy użyciu mąki pszennej o dużej zawartości białka można nawet uformować bochenek.

proporcje na 2 bochenki a 850g

  • przygotowanie zaczynu i zaparzenie maki - 8-12 godzin
  • wyrastanie zaczynu i zaparki - 1-2 godziny
  • wyrabianie - 5-8 minut
  • I wyrastanie w misce - 40 minut do 1 godziny
  • II wyrastanie w koszyku - 4-5 godzin
  • pieczenie - 35 - 40 minut

Składniki na zaczyn 500g:

  • 150g zakwasu z mąki żytniej razowej (uaktywnionego dzień wcześniej)
  • 100g ugotowanych ziemniaków (zmiksowanych lub przeciśniątych przez praską)
  • 150g kwaśnego mleka (jogurtu, maślanki lub kefiru)
  • 100 g maki żytniej razowej

Wszystkie składniki wymieszać na gładką masą, lekko przykryć i odstawić na 8-12 godzin

 

Składniki na zaparką 600g:

  • 200g mąki żytniej razowej (może być mieszanka żytniej razowej i pszennej, bądź orkiszowej)
  • 6g słodu żytniego
  • 4g mielonego kminku
  • 15g miodu (ew. melasy lub ciemnego cukru)
  • ok.400g wrzącej wody

Wszystkie składniki wymieszać na gładką pastą, (jeśli mąka jest miejscami sucha ilość wody należy zwiększyć), lekko przykryć i odstawić na 8-12 godzin

następnego dnia zaczyn połączyć z zaparką, przykryć i odstawić ponownie na ok. 1 godzinę.

Składniki ciasta chlebowego 1700g:

  • 1100g cały zaczyn+ zaparka jw.
  • 500g mąki orkiszowej typ 630
  • 25g soli
  1. Do zaczynu dodawać powoli mąkę, tak, aby otrzymać dość luźne ciasto, oraz sól. W razie potrzeby mąki dać więcej. Wyrabiać ok. 5 minut do dobrego połączenia składników. Ciasto nie tworzy bryły, raczej jest dość rzadkie, takie do wkładania łyżka do formy.
     
  2. Po wyrobieniu pozostawić w misce, szczelnie przykryć i odstawić do wstępnego wyrośnięcia na ok.40 min -1 godz.. Po tym czasie powinno leciutko wyrosnąć, a właściwie lekko się spulchnić.
     
  3. Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy, wygładzić mokrą łyżką lub ręką jego powierzchnie.
     
  4. Lekko posypać z wierzchu mąką. Szczelnie okryć ściereczka i dodatkowo folia i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 4 godziny.
     
  5. piekarnik rozgrzać do temperatury ok. 230°C. Piec 35 minut lub dłużej -  powinien być ciemno brązowy.

  6. Po upieczeniu wyjąc z piekarnika, szybko spryskać wodą i odstawić na kratce do zupełnego wystygnięcia.

.

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 14

Wczoraj 248

Tydzień 1182

Miesiąc 1752

Wszystkich 13624733