Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Gdzie trafiłeś?

Pieczenie chleba - gdzie trafiłeś?

To nie jest strona dla piekarzy ani technologów piekarstwa. To jest zbiór informacji dla zwykłego zjadacza chleba, który chce upiec zdrowy i smaczny produkt na własne potrzeby bez dużej wiedzy teoretycznej oraz umiejętności praktycznych. Strona ta powstała na prośbę osób, które gubiły się kopiując moje wątki chlebowe na różnych forach kulinarnych. Spróbowałam je tutaj uporządkować.

Przepisy podzielone są na 3 zasadnicze grupy: pieczywo na zakwasie, pieczywo drożdżowe oraz pieczywo bezglutenowe. Ponadto znajdziecie tutaj praktyczne informacje dotyczące wyposażenia domowej piekarni oraz informacje dotyczące miar i wag.

O autorce przepisów i receptur chlebowych

O autorce

Moja przygoda z pieczeniem chleba na zakwasie zaczęła się w 2003 roku.  Tak mnie to wciągnęło, że piekę i eksperymentuję bez przerwy, a zapach z mojej domowej piekarni unosi się co najmniej raz w tygodniu. Do upieczenia dobrego chleba potrzebna jest tylko mąka, woda, sól, trochę sprzętów kuchennych i jedno najważniejsze: bardzo dużo cierpliwości.

Ale wystarczy trochę poczytać na ten temat, a potem spróbować, aby dojść do wniosku, że wyhodowanie zakwasu, przechowywanie go i pieczenie chleba jest sprawą bardzo prostą ...

Nie bójcie się zakwasu!

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pieczywo drożdżowe

    MZ MZ 03.06.2022 11:35
    Ale zniknęły raptem chyba 4 przepisy np. na chleb drożdżowy tzw wiktoriański, bostonskie bułeczki ...
     
  • Pieczywo drożdżowe

    katarzyna katarzyna 03.06.2022 11:11
    A czy jeszcze gdzieś - na innych stronach, blogach, w ksiązkach ocalały? BŁAGAM o wskazówki (i pluję ...
     
  • Pieczywo drożdżowe

    MZ MZ 30.05.2022 13:55
    Przykro mi! Niestety niektóre przepisy zniknęły z przyczyn ode mnie niezależnych. Zostały ...
     
  • Pieczywo drożdżowe

    Ana Ana 30.05.2022 08:15
    Czy tu sa jakies przepisy? Gdy wchodze na "pieczywo drozdzowe" to sa same komentarze!
     
  • Prosty jasny

    MZ MZ 30.04.2022 18:05
    Nie ma czegoś takiego „zwykle” w recepturach chlebowych. To 1:1 dotyczy zwykle ;-) grubej mąki ...

Żytni chleb z kaszą gryczaną* na zakwasie

chleb kasza_niepalo

Człowiekowi służy pożywienie najprostsze, jak najmniej przetworzone. Do tego rodzaju produktów należą pełne ziarna zbóż i kasze. Idąc za tym trendem wymyśliłam chleb z dodatkiem kaszy gryczanej. Bardzo smaczny, lekko wilgotny

Uwaga: zbyt duża ilość kaszy lub też użycie do chleba tylko mąki razowej powoduje, że w środku robi się mokra klucha.

Kaszę przed dodaniem do ciasta chlebowego trzeba ugotować na sypko. Ja robie to zalewając jedną porcję opłukanej kaszy dwoma porcjami wody. Po doprowadzeniu do wrzenia odstawić na maleńkim ogniu w szczelnie przykrytym garnku na minimum pół godziny. Im wolniej prażona kasza tym zdrowsza! Kaszy w torebkach do szybkiego gotowania mówię NIE! Można też kaszę wraz z garnkiem wstawić do stygnącego piekarnika lub starą metodą pod kocyk. 

przygotowanie zaczynu - ok. 24 godziny
wyrabianie - 3 minuty
1.wyrastanie ciasta chlebowego - 1 godzina
2. wyrastanie uformowanego chleba - 4-6 godzin
pieczenie - 45 -50 minut

Składniki na zaczyn 400g:

  • 50g zakwasu żytniego 
  • 180g mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • 170g wody

 

Sporządzanie zaczynu w 3 etapach, temperatura ok. 26-28°C:

I. etap: mąka 60g + woda 60g + zakwas 50g - wymieszać , odstawić na 6-8 godz.

II. etap: mąka 60g   + woda 50g + ciasto z 1 etapu, wymieszać, odstawić na 8-12 godz.

III.etap: mąka 60g   + woda 60g + ciasto z 2 etapu, wymieszać, odstawić na 4-5godz.

Zaczyn robimy zawsze w nieco większym naczyniu, lekko przykrytym, żeby mógł oddychać i miał miejsce do przyrastania. Przed dodaniem go do ciasta właściwego, powinien podwoić swoja objętość, a potem lekko opaść.

Ciasto chlebowe na bochenek o wadze ok 850g::

  • 400g zaczynu jw.
  • ok. 150g mąki żytniej jasnej typ 720 **
  • 300g kaszy ugotowanej na sypko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego kminku (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżeczki miodu

 

Mąkę zmieszać z zaczynem, a potem kaszą i resztą dodatków, aby otrzymać dość luźne ciasto. Nie wyrabiać za długo, bo mąka żytnia tego nie lubi! Lekko przykryć i odstawić na około 1 godzinę.

Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy, szczelnie przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno wyrosnąć o ok. 1/3 wysokości. W zależności od temperatury może to trwać od 3 do 6 godzin.

Nagrzać piekarnik do temperatury 230°C. Piekarnik lekko naparować za pomocą spryskiwacza do kwiatów.

Chleb można nakłuć np. widelcem w kilku miejscach. Po 10-15 minutach od włożenia chleba obniżyć temperaturę do 210°C i piec aż do zupełnego zbrązowienia (ok. 40 minut). Po wyjęciu z formy, jeśli wydaje się nam mało stabilny i lekko miękki od spodu, można go podpiec luzem w wygasającym piekarniku.

Po wyjęciu wystudzić na kratce, kroić zaś najlepiej dopiero następnego dnia.

* do chleba można użyć zarówno kaszy gryczanej palonej jak i białej niepalonej (zdjęcie poniżej kasza palona)

** mąki należy dodać tyle, aby otrzymać niezbyt gęste ciasto, które nie tworzy kuli, ale z łatwością daje się przełożyć do formy łyżką.

chleb kasza_palo

07.11.2010/mz

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Zobacz więcej zdjęć chlebów.

Statystyki

Dzisiaj 141

Wczoraj 198

Tydzień 675

Miesiąc 1715

Wszystkich 13911453