składniki:
- 400g pszennego ciasta zakwaszonego, przygotowanego metodą 3-stopniową z użyciem mleka zamiast wody. Jako zaczątka użyłam 1 łyżki mojego poczciwego zakwasu żytniego (nie chciało mi się reaktywować pszennego). Pierwszą fazę zakwaszałam przez noc, przy dwóch następnych starałam się nie przekraczać 4-5 godzin, bo nie chciałam żeby ciasto było zbyt kwaśne.
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
zagnieść dodając odrobinę mąki (dałam ok. 1/4 szklanki, ale to zależy od gęstości ciasta zakwaszonego) - utworzy sie miękki zaczyn.
Przykryć, odstawić w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.
Do wyrośniątego zaczynu dodać:
- 350g mąki pszennej
- 100 ml letniego mleka
- 60 g cukru
- 40 g płynnego masła
- łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią
- 1 jajko
Wszystkie składniki zagnieść, aż utworzy sie gładkie ciasto odstające od ręki i miski (ja użyłam miksera) a na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny.
Ciasto po tym czasie przyrasta dwukrotnie.
Następnie wyjąć, podzielić na 3 części, z każdej uformować wałek. Z wałków zapleść ostrożnie warkocz. Końce warkocza połączyć tworząc wieniec.
Ułożyć na blasze, przykryć folią posmarowaną tłuszczem i odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na ok 40 minut.
(Po tym czasie moje ciasto powiększyło swoja objętość więcej niż dwukrotnie!). Rozgrzać piekarnik, wieniec posmarować rozmąconym jajkiem - ja posypałam lekko makiem i płatkami migdałowymi.
Piec w temp 200 st C ok 40-45 minut do zbrązowienia.
Wyszło ogromne, apetyczne ciasto bez posmaku drożdży, za to z charakterem ! Ten charakter to ledwo wyczuwalny posmak zakwasu.
25.06.2007/mz
Polecam wszystkim - nie tylko tym, którzy nie tolerują drożdży.
Wyszlo ogromne, apetyczne ciasto bez posmaku drozdzy, za to z charakterem ! Ten charakter to ledwo wyczuwalny posmak zakwasu. Polecam wszystkim - nie tylko tym, którzy nie toleruja drozdzy.
ciasto na zakwasie/zakwas/maka pszenna
Komentarze
W pierwszym przypadku musisz dodac do żytniego zaczatka każdorazowo ok 100g maki i 100g mleka. Po 8 godzinach to samo.
Mam tak jak Pani zakwas żytni i mkąkę z młyna pszenną typ 500 czy to plus pozostałe składniki wystarczą do zrobienia tego cuda?
strona bardzo pomocna :) pozdrawiam!
wieniec mozna posmarowac jajkiem lub mlekiem lub masłem jak kto lubi
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.