Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Mamy zakwas i co dalej?

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 29.09.2020 13:59
    Zakwas trzymany w temperaturze pokojowej i nie wzmacniany (nie dokarmiany) osłabia się.
     
  • Mamy zakwas i co dalej?

    Ewa Ewa 29.09.2020 10:40
    Czy jak piekę chleb co trzy dni to zaczyn mam dokarmiać codziennie? czy jedynie przed pieczeniem ...
     
  • Chleb powszedni

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 28.09.2020 17:50
    Tak, zaczynu powinno być tylko 200g, czyli składniki należy podzielić przez 2.
     
  • Chleb powszedni

    Mikołaj Mikołaj 28.09.2020 15:18
    Dzień dobry, Czy chcąc robić jeden bochenek zmniejszam też odpowiednio proporcję zaczynu?
     
  • Szybki chleb na trudny czas

    MZ MZ 19.09.2020 10:58
    Powaznie. Przy tak długim czasie wyrastania absolutnie wystarczy. Nigdy nie używam 25g drożdży na ...

Zakwas żytni z dodatkiem maślanki (wg metody mistrza piekarnictwa Fahrenkampa)


1 dnia

- zmieszać make żytnią razową z letnią wodą w proporcjach 1:1, np. 100g wody 100g maki 

- dodatkowo dodać 50g maślanki, odstawić całość na 3 dni w cieple.

Raz dziennie można tę mieszaninę dobrze wymieszać. 

Po 3 dniach powinny pojawić się pierwsze pęcherzyki, a całość powinna zacząć pachnieć kwaśno. 


3 dnia wieczorem

- dodajemy świeżą make żytnią i wodę w stosunku 2 do 1, czyli 200g maki 100g wody. 

Całość będzie gęsta i tak ma być ! Przykryć i znowu odstawić w możliwie ciepłym miejscu (ok 30° C).


4 dnia

Ciasto powinno się podnieść i można go już używać do chleba.

Jak w każdym innym przypadku część tego zakwasu (około 50-100g) zostawiamy do rozmnożenia do dalszych zaczynów.
Tę cząstkę odkładamy w chłodne miejsce, lekko przykryte w szklanym naczyniu np. do lodówki.

Komentarze   

+2 #1 Bzq 2014-03-11 18:42
Chciałbym ostrzec przed trzymaniem zakwasu w ciepłych (bardzo) miejscach jak np. na kaloryferze. Powyżej pewnej temperatury - załóżmy, że jest to 30C - padają dzikie drożdże. Uzyskamy sfermentowaną mąkę, bo bakterie mlekowe są bardziej odporne, ale bez dodatku drożdży z zewnątrz ciasto nam odpowiednio nie wyrośnie. Dodatek maślanki w tym przepisie ma dostarczyć bakterii mlekowych, ale dzisiaj można się naciąć. Czasem sprzedawana "maślanka" nie ma nic wspólnego z szlachetnym produktem nabiałowym o tej nazwie.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 1

Wczoraj 273

Tydzień 875

Miesiąc 1

Wszystkich 13639703