Zakwas żytni z dodatkiem maślanki (wg metody mistrza piekarnictwa Fahrenkampa)
1 dnia
- zmieszać make żytnią razową z letnią wodą w proporcjach 1:1, np. 100g wody 100g maki
- dodatkowo dodać 50g maślanki, odstawić całość na 3 dni w cieple.
Raz dziennie można tę mieszaninę dobrze wymieszać.
Po 3 dniach powinny pojawić się pierwsze pęcherzyki, a całość powinna zacząć pachnieć kwaśno.
3 dnia wieczorem
- dodajemy świeżą make żytnią i wodę w stosunku 2 do 1, czyli 200g maki 100g wody.
Całość będzie gęsta i tak ma być ! Przykryć i znowu odstawić w możliwie ciepłym miejscu (ok 30° C).
4 dnia
Ciasto powinno się podnieść i można go już używać do chleba.
Jak w każdym innym przypadku część tego zakwasu (około 50-100g) zostawiamy do rozmnożenia do dalszych zaczynów.
Tę cząstkę odkładamy w chłodne miejsce, lekko przykryte w szklanym naczyniu np. do lodówki.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.