Zakwas z dodatkiem miodu i soli
I etap
- 500 ml wody
- 500 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soli
- sól i miód rozpuścić w wodzie o temperaturze 40 st. C,
- wymieszać makę z wodą,
- naczynie przykryć wilgotną ściereczką i dodatkowo folią, żeby wierzch nie obsechł,
- postawić w ciepłym miejscu na 12 - 24 godziny
II etap
- 500 ml wody
- 350 g maki żytniej razowej (drobno zmielonej)
- 150 g maki pszennej razowej (drobno zmielonej)
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soli
- składniki jw dodać do mieszaniny z I etapu, przykryć wilgotną
ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 4 - 6 godzin, dłuższy czas nie zaszkodzi;
III etap - ciasto chlebowe
- 500 g maki pszennej razowej
- 1 łyżeczka soli
- ewentualnie kminek, koper, anyz lub inne zioła
- ciasto posypać solą, składniki wymieszać z zaczynem,
- formę do chleba (najlepiej glinianą) wysmarować olejem lub płynnym masłem ;
- ciasto przełożyć do formy, wygładzić powierzchnię wilgotną łyżką,
- pozostawić na 6 lub więcej godzin (nawet 12 - 16),
- rozrost jest zakończony jeśli ciasto powiększy objętość o 1/4
Chleb piec w temperaturze początkowej 200 st C, potem można obniżyć do 180 ok 3 godziny. Jeśli wierzch zbytnio się rumieni, przykryć folią aluminiowa, na koniec pozostawić na 20 min. w wyłączonym piekarniku.
Studzić w formie godzinę, potem 1 dzień po wyjęciu z formy pozostawić na
kratce, aby skórka obeschła.
moje uwagi:
Zarówno zakwas i jak i chleb zrobiłam z połowy porcji, dlatego piekłam krócej niz w przepisie.
Zaczyn pracuje bardzo intensywnie, ale zarówno chleb jak i zakwas pachnie dziwnie, dla mnie mało chlebowo.
Przepis ten dostałam od Joanny (dziękuje!).
Jestem co prawda i zostanę w dalszym ciągu zwolenniczką prostego zakwasu, tzn mąka + woda, ale komu zakwas nie wychodzi, może spróbować i tak.
Komentarze
Pozdrawiam
4 dzień mi rośnie zakwas czy miód i sól przyspieszają wzrost zakwasu?
Czy też nadaje smak chlebowi?
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.