Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Prosty jasny

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 23.06.2017 17:11
    Chleb zawsze przykrywamy przy wyrastaniu. Im szczelniejsze przykrycie, tym większa szansa, ze wierzch ...
     
  • Prosty jasny

    grazyna grazyna 22.06.2017 08:39
    prosze mi powiedziec ,gdy wkladamy surowe ciasto do lodowki ,tak jak przy wyrastaniu w temper.pokoj.trzeba ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 11.06.2017 18:05
    Błąd jest przede wszystkim w przepisie na chleb. Na pierwszy rzut oka widać, ze jest w nim za mało ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Teresa Teresa 11.06.2017 16:34
    Mój chleb po raz 3 się nie udał. Co jest nie tak? Przepis na zakwas: 100 g mąki żytniej + 100 ml ...
     
  • Chleb belgijski

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 09.06.2017 13:17
    Bardzo chętnie, ale jakie jest pytanie ??

Zakwas z dodatkiem miodu i soli

I etap

 

  • 500 ml wody
  • 500 g mąki żytniej pełnoziarnistej 
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli

- sól i miód rozpuścić w wodzie o temperaturze 40 st. C,
- wymieszać makę z wodą,
- naczynie przykryć wilgotną ściereczką i dodatkowo folią, żeby wierzch nie obsechł,
- postawić w ciepłym miejscu na 12 - 24 godziny



II etap

  • 500 ml wody
  • 350 g maki żytniej razowej (drobno zmielonej)
  • 150 g maki pszennej razowej (drobno zmielonej)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli

- składniki jw dodać do mieszaniny z I etapu, przykryć wilgotną 
ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 4 - 6 godzin, dłuższy czas nie zaszkodzi;

III etap - ciasto chlebowe

 

  • 500 g maki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka soli
  • ewentualnie kminek, koper, anyz lub inne zioła


- ciasto posypać solą, składniki wymieszać z zaczynem,
- formę do chleba (najlepiej glinianą) wysmarować olejem lub płynnym masłem ;
- ciasto przełożyć do formy, wygładzić powierzchnię wilgotną łyżką, 
- pozostawić na 6 lub więcej godzin (nawet 12 - 16),
- rozrost jest zakończony jeśli ciasto powiększy objętość o 1/4 

Chleb piec w temperaturze początkowej 200 st C, potem można obniżyć do 180 ok 3 godziny. Jeśli wierzch zbytnio się rumieni, przykryć folią aluminiowa, na koniec pozostawić na 20 min. w wyłączonym piekarniku.

Studzić w formie godzinę, potem 1 dzień po wyjęciu z formy pozostawić na 
kratce, aby skórka obeschła.


moje uwagi:

Zarówno zakwas i jak i chleb zrobiłam z połowy porcji, dlatego piekłam krócej niz w przepisie.

Zaczyn pracuje bardzo intensywnie, ale zarówno chleb jak i zakwas pachnie dziwnie, dla mnie mało chlebowo. 

Przepis ten dostałam od Joanny (dziękuje!).
 

Jestem co prawda i zostanę w dalszym ciągu zwolenniczką prostego zakwasu, tzn mąka + woda, ale komu zakwas nie wychodzi, może spróbować i tak.

Komentarze   

0 #5 mirabbelka 2012-06-12 09:05
jak zsumujesz wage wszystkich skladnikow to wychodzi ogromna ilosc, dlatego też od razu podzieliłam wszystko na pół. Piekłam w garnku glinianym. A na pytanie jak długo piec - moge tylko odpowiedzieć aż sie upiecze :) Po prostu sprawdzamy czy chleb jest upieczony, jesli nie, wkładamy jeszcze raz na chwilą do piekarnika.
Cytować
0 #4 Iwona 2012-06-12 07:31
Piszesz, że piekłaś krócej ponieważ z połowy proporcji. Czy na połowę proporcji będą potrzebne 2 keksówki? Ile czasu piekłaś tak dokładniej?
Pozdrawiam
Cytować
0 #3 mirabbelka 2012-02-01 09:24
tego niestety nie umiem powiedziec. jak pisałam wyzej mnie ten zakwas i chleb nie bardzo odpowiadał, bo miał troche trudny do zdefiniowania zapach, wiec wiecej z niego nie korzystałam. To był jednorazowy eksperyment :-) ale pewnie mozna ten zakwas jak kazdy dokarmiac pozniej tylko mąką i wodą, aby otrzymać zakwas w czystej formie.
Cytować
0 #2 Lena 2012-02-01 09:12
Czy ten zakwas mozna przechowywac dluzej, czy nalezy go zuzyc w calosci kazdorazowo?
Cytować
+1 #1 Stanisław 2011-11-02 12:11
Ja myśle że można zrobić tak że,mnie wystarczy piekarnik, zakwas i foremka na chleb,
4 dzień mi rośnie zakwas czy miód i sól przyspieszają wzrost zakwasu?
Czy też nadaje smak chlebowi?
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 24

Wczoraj 420

Tydzień 24

Miesiąc 10056

Wszystkich 13159866