Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Prosty jasny

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 23.06.2017 17:11
    Chleb zawsze przykrywamy przy wyrastaniu. Im szczelniejsze przykrycie, tym większa szansa, ze wierzch ...
     
  • Prosty jasny

    grazyna grazyna 22.06.2017 08:39
    prosze mi powiedziec ,gdy wkladamy surowe ciasto do lodowki ,tak jak przy wyrastaniu w temper.pokoj.trzeba ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 11.06.2017 18:05
    Błąd jest przede wszystkim w przepisie na chleb. Na pierwszy rzut oka widać, ze jest w nim za mało ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Teresa Teresa 11.06.2017 16:34
    Mój chleb po raz 3 się nie udał. Co jest nie tak? Przepis na zakwas: 100 g mąki żytniej + 100 ml ...
     
  • Chleb belgijski

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 09.06.2017 13:17
    Bardzo chętnie, ale jakie jest pytanie ??

Zakwas do chlebów bezglutenowych



Dla osób zainteresowanych wypiekami bezglutenowymi

zakwas z mąki ryżowej:

  • 100g maki ryżowej
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny lub tez 1 łyżeczka soku jabłkowego
  • 100 ml wody mineralnej, gazowanej

Wszystkie składniki wymieszać w naczyniu. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce w temperaturze ok. 30 °C na ok 3dni, aż zacznie się fermentacja, tzn. pokażą się bąbelki. aby podtrzymac fermentacje, można jeszcze raz lub dwa dodać pocje świeżej maki i wody w odstępach 24-godzinnych. Zakwas użyć do chleba, pozostawic kilka łyżek do przechowania w lodówce. 

Do nastepnego chleba wystarczy raz czy dwa dokarmić przechowywaną resztke zakwasu świeża mąka i wodą. zakwas bezglutenowy przechowuje sie równie dobrze w zmimnie jak ten glutenowy. Trochę mniej spektakularnie wyrasta niż np.żytni, ale zpełnia swoje zadanie. 

 

Przepisy na chleby bezglutenowe znajdziecie tutaj > KLIK

Komentarze   

0 #28 Małgorzata Zielińska 2016-05-11 14:51
Chyba sama sobie juz odpowiedziałaś ;-)
Cytować
0 #27 Bernadeta 2016-05-10 17:24
Poratujcie mnie! Zrobiłam zakwas ryżowy zgodnie z przepisem, zamknęłam wieczkiem (tak było w przepisie!) i zostawiłam w ciepłym miejscu pod ściereczką, a on mi spleśniał :/ ładnie pachniał, bąbelkował, ale był z pelerynką pleśni na ściankach słoika. Oczywiście wyrzuciłam.. Przepis brałam z innej strony.

Proszę poradźcie, co mam zrobić inaczej, aby wyszedł mi ten zakwas!
Cytować
0 #26 Danuta 2015-04-27 12:08
Witam zrobiłam już zakwas z mąki ryżowej , dokarmiłam go mąką gryczana i kukurydzianą. Pięknie kiśnie. mam jednak pytanie - ile zakwasu
potrzeba do zakwaszenia 1 kg mąki. Najlepiej w ml. albo na ilość w szklance ? ( np. 1/2 szkl czy cała szklanka ? Będę wdzięczna za dość precyzyjną podpowiedź. pozdrawiam
Cytować
0 #25 Urszula 2014-10-19 23:39
Czy ktoś uzyl innej maki niż kukurydziana ? Jestem uczulona na kukurydze
Cytować
0 #24 Małgorzata Zielinska 2014-10-03 08:29
Użyj po prostu zwykłej wody. Mineralna nie jest konieczna. Dodatek gazowanej nasyconej CO2 wspomaga ale nie jest to warunek niezbędny.
Cytować
0 #23 baixiaotai 2014-10-03 00:51
Cześć! Marzę o zrobieniu zakwasu, ale mam jeden wielki problem - w moim regionie w ogóle nie można kupić takiego dziwu jak gazowana woda mineralna. Z samą mineralną zresztą też są problemy. Czy da się ją czymś zastąpić?
Pozdrawiam serdecznie!
Cytować
0 #22 Małgorzata Zielinska 2014-07-18 06:53
Lepiej, ze go nie uzylaś. To, ze zakwas plesnieje tak szybko najcześciej jest wina maki z jakiej jest zrobiony. To w niej musiały byc już początki tej pleśni.
Cytować
0 #21 Magdalena 2014-07-17 20:33
Witam, wciąż nie rozumiem, co stało sie z moim zakwasem. Nie był to moj pierwszy zakas, ale pierwszy raz spróowałam tego przepisu. Zakwas pięknie pracował już po 24 godzinach. dy zajrzałam tam w 30-tej godzinie pojawiła się niebieska pleśń. Niesamowicie wyrósł w tak szybkim tempie, ale spleśniał. Dlaczego? Czy mogłam go użyć już po dobie?
Cytować
0 #20 Małgorzata Zielinska 2014-07-04 08:41
Popatrz na recepturę zakwasu gryczanego w tym chlebie:
http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-bezglutenowe/mieszany-na-zakwasie-gryczanym

Moje ostatni doświadczenia wykazały, ze mozna ten zakwas dokarmiać różna maka, jednego dnia ryżowa, drugiego gryczana. To lepiej sie sprawdza.
Cytować
+1 #19 Malgorzata 2014-07-04 06:30
Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie "mieszanego" zakwasu ryżowo-gryczanego. Do zakwasu gryczanego mam dodać 100g maki ryżowej (zmielonej z ryżu dzikiego) i 100g czy 90g wody gazowanej ? Czy dodawać dodatkowo sok z cytryny czy cukier? Dziękuje z góry za odpowiedz i pozdrawiam.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 250

Wczoraj 420

Tydzień 250

Miesiąc 10282

Wszystkich 13160092