Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Wyposażenie domowej piekarni

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 19.01.2018 17:03
    Mam Kaisera te owalna, ona nie jest emaliowana tylko ze specjalna powłoka. .Uzywam jej już chyba ...
     
  • Wyposażenie domowej piekarni

    Asia Asia 19.01.2018 11:54
    https://www.garneczki.pl/produkt/forma-do-chleba-kaiser-la-forme-plus-36-5-cm,7342. A ja się zastanawiam ...
     
  • Wyposażenie domowej piekarni

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 19.01.2018 11:27
    Weź pod uwagę, ze w piekarni n i g d y nie pieką na samym zakwasie i wyrastanie z dodatkiem drożdży trwa ...
     
  • Wyposażenie domowej piekarni

    Basia Basia 19.01.2018 08:59
    Też kupiłam formy Wilton i są już przeszłością, niestety, ale przy pieczeniu 3-4 razy w tygodniu ...
     
  • Wyposażenie domowej piekarni

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 18.01.2018 22:07
    Pieke w formach powlekanych np firmy Wilton. Nie są najtańsze, ale śłużą mi już dość długo. Używam ...

Zakwas do chlebów bezglutenowych



Dla osób zainteresowanych wypiekami bezglutenowymi

zakwas z mąki ryżowej:

  • 100g maki ryżowej
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny lub tez 1 łyżeczka soku jabłkowego
  • 100 ml wody mineralnej, gazowanej

Wszystkie składniki wymieszać w naczyniu. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce w temperaturze ok. 30 °C na ok 3dni, aż zacznie się fermentacja, tzn. pokażą się bąbelki. aby podtrzymac fermentacje, można jeszcze raz lub dwa dodać pocje świeżej maki i wody w odstępach 24-godzinnych. Zakwas użyć do chleba, pozostawic kilka łyżek do przechowania w lodówce. 

Do nastepnego chleba wystarczy raz czy dwa dokarmić przechowywaną resztke zakwasu świeża mąka i wodą. zakwas bezglutenowy przechowuje sie równie dobrze w zmimnie jak ten glutenowy. Trochę mniej spektakularnie wyrasta niż np.żytni, ale zpełnia swoje zadanie. 

 

Przepisy na chleby bezglutenowe znajdziecie tutaj > KLIK

Komentarze   

0 #28 Małgorzata Zielińska 2016-05-11 14:51
Chyba sama sobie juz odpowiedziałaś ;-)
Cytować
0 #27 Bernadeta 2016-05-10 17:24
Poratujcie mnie! Zrobiłam zakwas ryżowy zgodnie z przepisem, zamknęłam wieczkiem (tak było w przepisie!) i zostawiłam w ciepłym miejscu pod ściereczką, a on mi spleśniał :/ ładnie pachniał, bąbelkował, ale był z pelerynką pleśni na ściankach słoika. Oczywiście wyrzuciłam.. Przepis brałam z innej strony.

Proszę poradźcie, co mam zrobić inaczej, aby wyszedł mi ten zakwas!
Cytować
0 #26 Danuta 2015-04-27 12:08
Witam zrobiłam już zakwas z mąki ryżowej , dokarmiłam go mąką gryczana i kukurydzianą. Pięknie kiśnie. mam jednak pytanie - ile zakwasu
potrzeba do zakwaszenia 1 kg mąki. Najlepiej w ml. albo na ilość w szklance ? ( np. 1/2 szkl czy cała szklanka ? Będę wdzięczna za dość precyzyjną podpowiedź. pozdrawiam
Cytować
0 #25 Urszula 2014-10-19 23:39
Czy ktoś uzyl innej maki niż kukurydziana ? Jestem uczulona na kukurydze
Cytować
0 #24 Małgorzata Zielinska 2014-10-03 08:29
Użyj po prostu zwykłej wody. Mineralna nie jest konieczna. Dodatek gazowanej nasyconej CO2 wspomaga ale nie jest to warunek niezbędny.
Cytować
0 #23 baixiaotai 2014-10-03 00:51
Cześć! Marzę o zrobieniu zakwasu, ale mam jeden wielki problem - w moim regionie w ogóle nie można kupić takiego dziwu jak gazowana woda mineralna. Z samą mineralną zresztą też są problemy. Czy da się ją czymś zastąpić?
Pozdrawiam serdecznie!
Cytować
-1 #22 Małgorzata Zielinska 2014-07-18 06:53
Lepiej, ze go nie uzylaś. To, ze zakwas plesnieje tak szybko najcześciej jest wina maki z jakiej jest zrobiony. To w niej musiały byc już początki tej pleśni.
Cytować
0 #21 Magdalena 2014-07-17 20:33
Witam, wciąż nie rozumiem, co stało sie z moim zakwasem. Nie był to moj pierwszy zakas, ale pierwszy raz spróowałam tego przepisu. Zakwas pięknie pracował już po 24 godzinach. dy zajrzałam tam w 30-tej godzinie pojawiła się niebieska pleśń. Niesamowicie wyrósł w tak szybkim tempie, ale spleśniał. Dlaczego? Czy mogłam go użyć już po dobie?
Cytować
0 #20 Małgorzata Zielinska 2014-07-04 08:41
Popatrz na recepturę zakwasu gryczanego w tym chlebie:
http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-bezglutenowe/mieszany-na-zakwasie-gryczanym

Moje ostatni doświadczenia wykazały, ze mozna ten zakwas dokarmiać różna maka, jednego dnia ryżowa, drugiego gryczana. To lepiej sie sprawdza.
Cytować
+1 #19 Malgorzata 2014-07-04 06:30
Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie "mieszanego" zakwasu ryżowo-gryczanego. Do zakwasu gryczanego mam dodać 100g maki ryżowej (zmielonej z ryżu dzikiego) i 100g czy 90g wody gazowanej ? Czy dodawać dodatkowo sok z cytryny czy cukier? Dziękuje z góry za odpowiedz i pozdrawiam.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 22

Wczoraj 501

Tydzień 2381

Miesiąc 8836

Wszystkich 13250131