Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Prosty jasny

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 14.06.2018 20:45
    Dobre wyrobienie chleba bez nadmiernego podsypywania mąka to sztuka której trzeba się nauczyć.
     
  • Prosty jasny

    Anna Anna 14.06.2018 18:52
    Dziękuję za odpowiedzi! Mam jeszcze pytanie o orientacyjny czas wyrabiania przy wyrabianiu ręcznym? Co ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 08.06.2018 13:47
    Trzeba go regenerować zanim się go użyje do chleba. Prawdopodobnie jest mocno przefermentowany. Zostaw ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Grażka Grażka 08.06.2018 11:41
    Witam, ożywiłam swój zakwas, jednak go nie Wykorzystałam danego dnia. Był poza lodówką 2 noce i 1 ...
     
  • Prosty jasny

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 07.06.2018 13:43
    Zaczyn jest na początku dość ścisła bryłka ciasta. Pod koniec robi się bardziej płynny, ale w żadnym ...

Zakwas do chlebów bezglutenowych



Dla osób zainteresowanych wypiekami bezglutenowymi

zakwas z mąki ryżowej:

  • 100g maki ryżowej
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny lub tez 1 łyżeczka soku jabłkowego
  • 100 ml wody mineralnej, gazowanej

Wszystkie składniki wymieszać w naczyniu. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce w temperaturze ok. 30 °C na ok 3dni, aż zacznie się fermentacja, tzn. pokażą się bąbelki. aby podtrzymac fermentacje, można jeszcze raz lub dwa dodać pocje świeżej maki i wody w odstępach 24-godzinnych. Zakwas użyć do chleba, pozostawic kilka łyżek do przechowania w lodówce. 

Do nastepnego chleba wystarczy raz czy dwa dokarmić przechowywaną resztke zakwasu świeża mąka i wodą. zakwas bezglutenowy przechowuje sie równie dobrze w zmimnie jak ten glutenowy. Trochę mniej spektakularnie wyrasta niż np.żytni, ale zpełnia swoje zadanie. 

 

Przepisy na chleby bezglutenowe znajdziecie tutaj > KLIK

Komentarze   

0 #30 Wanda 2018-02-23 22:28
Andrzej, na miłość boską!!! Czy naprawdę wszędzie musisz wprowadzać politykę? I to w tak nieprzyjemny sposób? Skupmy się na pieczeniu chleba.
Cytować
0 #29 Andrzej 2018-01-26 09:43
Jak czytam te pytania a'propos zakwasu, to nie dziwię się, że tylu ludzi głosowało na PiS.
Cytować
0 #28 Małgorzata Zielińska 2016-05-11 14:51
Chyba sama sobie juz odpowiedziałaś ;-)
Cytować
0 #27 Bernadeta 2016-05-10 17:24
Poratujcie mnie! Zrobiłam zakwas ryżowy zgodnie z przepisem, zamknęłam wieczkiem (tak było w przepisie!) i zostawiłam w ciepłym miejscu pod ściereczką, a on mi spleśniał :/ ładnie pachniał, bąbelkował, ale był z pelerynką pleśni na ściankach słoika. Oczywiście wyrzuciłam.. Przepis brałam z innej strony.

Proszę poradźcie, co mam zrobić inaczej, aby wyszedł mi ten zakwas!
Cytować
-1 #26 Danuta 2015-04-27 12:08
Witam zrobiłam już zakwas z mąki ryżowej , dokarmiłam go mąką gryczana i kukurydzianą. Pięknie kiśnie. mam jednak pytanie - ile zakwasu
potrzeba do zakwaszenia 1 kg mąki. Najlepiej w ml. albo na ilość w szklance ? ( np. 1/2 szkl czy cała szklanka ? Będę wdzięczna za dość precyzyjną podpowiedź. pozdrawiam
Cytować
0 #25 Urszula 2014-10-19 23:39
Czy ktoś uzyl innej maki niż kukurydziana ? Jestem uczulona na kukurydze
Cytować
0 #24 Małgorzata Zielinska 2014-10-03 08:29
Użyj po prostu zwykłej wody. Mineralna nie jest konieczna. Dodatek gazowanej nasyconej CO2 wspomaga ale nie jest to warunek niezbędny.
Cytować
0 #23 baixiaotai 2014-10-03 00:51
Cześć! Marzę o zrobieniu zakwasu, ale mam jeden wielki problem - w moim regionie w ogóle nie można kupić takiego dziwu jak gazowana woda mineralna. Z samą mineralną zresztą też są problemy. Czy da się ją czymś zastąpić?
Pozdrawiam serdecznie!
Cytować
-1 #22 Małgorzata Zielinska 2014-07-18 06:53
Lepiej, ze go nie uzylaś. To, ze zakwas plesnieje tak szybko najcześciej jest wina maki z jakiej jest zrobiony. To w niej musiały byc już początki tej pleśni.
Cytować
0 #21 Magdalena 2014-07-17 20:33
Witam, wciąż nie rozumiem, co stało sie z moim zakwasem. Nie był to moj pierwszy zakas, ale pierwszy raz spróowałam tego przepisu. Zakwas pięknie pracował już po 24 godzinach. dy zajrzałam tam w 30-tej godzinie pojawiła się niebieska pleśń. Niesamowicie wyrósł w tak szybkim tempie, ale spleśniał. Dlaczego? Czy mogłam go użyć już po dobie?
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 186

Wczoraj 268

Tydzień 186

Miesiąc 6613

Wszystkich 13310235