Zakwas do chlebów bezglutenowych
Dla osób zainteresowanych wypiekami bezglutenowymi
zakwas z mąki ryżowej:
- 100g maki ryżowej
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny lub tez 1 łyżeczka soku jabłkowego
- 100 ml wody mineralnej, gazowanej
Wszystkie składniki wymieszać w naczyniu. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce w temperaturze ok. 30 °C na ok 3dni, aż zacznie się fermentacja, tzn. pokażą się bąbelki. aby podtrzymac fermentacje, można jeszcze raz lub dwa dodać pocje świeżej maki i wody w odstępach 24-godzinnych. Zakwas użyć do chleba, pozostawic kilka łyżek do przechowania w lodówce.
Do nastepnego chleba wystarczy raz czy dwa dokarmić przechowywaną resztke zakwasu świeża mąka i wodą. zakwas bezglutenowy przechowuje sie równie dobrze w zmimnie jak ten glutenowy. Trochę mniej spektakularnie wyrasta niż np.żytni, ale zpełnia swoje zadanie.
Przepisy na chleby bezglutenowe znajdziecie tutaj > KLIK
Komentarze
Proszę poradźcie, co mam zrobić inaczej, aby wyszedł mi ten zakwas!
potrzeba do zakwaszenia 1 kg mąki. Najlepiej w ml. albo na ilość w szklance ? ( np. 1/2 szkl czy cała szklanka ? Będę wdzięczna za dość precyzyjną podpowiedź. pozdrawiam
Pozdrawiam serdecznie!
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.