Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Zakwas - porady praktyczne

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 17.10.2017 06:46
    Zdecydowanie 2000.
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Michał Michał 16.10.2017 18:10
    Witam serdecznie. Który typ mąki lepiej się sprawdzi przy przygotowaniu zakwasu 750 czy 2000?
     
  • Moje chleby - galeria

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 14.10.2017 19:20
    Absolutnie nie mam zamiaru likwidować strony. Jeśli nie zdarzy się nic nadzwyczajnego, pewnie jeszcze ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 14.10.2017 19:11
    Zakwas może być aktywny w zimnie 1-2 dni, potem powoli się uspokaja. Ale na pewno nie jest to powodem ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Barbara Barbara 14.10.2017 18:26
    piekę chleb pszenno-żytni na zakwasie już jakiś czas,mam do Pani pytanie:dlaczego mój zakwas przechowywany ...

Zakwas pszenny wspomagany miodem i wodą w której moczyły się rodzynki


1 dzień -

1 szklanka maki pszennej razowej
1 łyżeczka miodu
1 szklanka wody, w której moczyły się rodzynki (ok. 1 szklanki rodzynek najlepiej ekologicznych, można dodać 2-3 suszone morele, zalać gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić, wodę ostudzić do temperatury pokojowej i dopiero dodać odmierzoną ilość do mąki i miodu jw.)


Wszystkie składniki wymieszać, przykryć folia oddychającą i odstawić w temperaturze 18-21°C na 24 godziny.


2 dzień

do mieszaniny jw. dodać 1 szklankę mąki pszennej, ale nie razowej
1 łyżeczkę miodu
1/2 szklanki letniej wody 
Jeszcze nie będzie widać żadnych oznak fermentacji. Należy zagnieść ciasto, które będzie raczej ściśłe, dobrze wymieszać, przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej znowu na 24 godziny.


3 dzień

dodać 2 szklanki mąki pszennej nie razowej
1,5 szklanki letniej wody
Powinny pojawić się pierwsze oznaki fermentacji, czyli maleńkie pęcherzyki powietrza na powierzchni ciasta. Mieszanina może się także trochę rozwarstwić, należy ja dobrze rozmieszać. Przykryć i odstawić w temperaturze 18-21° C na 24 godziny.


4 dzień -

przed dodaniem niżej wymienionych składników połowę zakwasu należy niestety koniecznie wyrzucić (albo komuś podarować) i dopiero dodać: 
2 szklanki maki pszennej nie razowej
1,5 szklanki letniej wody,
rozmieszać i odstawić znowu na 24 godziny. 
Już po 12 godzinach zakwas powinien mocno fermentować, a przy przechyleniu ciasta powinno się pojawić dużo pęcherzyków powietrza. Jeśli tak nie jest, można powtórzyć jeszcze dodawanie maki 5 dnia, a już po 4 godzinach powinno się podnieść maksymalnie. 

Z tego zakwasu należy odłożyć ok. 1-2 szklanki jako starter czyli zaczątek do następnych wypieków i przechowywać go w lodówce.
Przed każdorazowym użyciem do chleba, wyjąć z lodówki, zebrać wierzchnią szarą warstwę, która jest bardzo mocno przefermentowana, wymieszać resztę i odświeżyć go w 2 etapach, tzn. przez 2 dni dodawać np. 1 szklanką mąki i 1/2 szklanki wody

Komentarze   

0 #4 Małgorzata Zielinska 2016-12-09 22:11
To jest jeden ze sposobów na zrobienie zakwasu.
Często wzmacniamy zakwas przez pozostawienie maleńkiej ilosci i dokarmienie duza porcja świeżej maki i wody. Sposob sprawdzony 8)
Cytować
0 #3 Lukasz 2016-12-09 19:17
Nie rozumiem po co dodawac tyle maki jesli polowe zakwasu trzeba pozniej wyrzucic. Nie mozna zmniejszyc proporcji o połowę?
Cytować
0 #2 Malwi 2014-09-03 18:39
hura hura udalo sie przynajmniej zakwas wyszedl piekny babelkujacy i w ogole naj:) teraz pieke na nim chlebus a jutro albo pojutrze koljny (musze dokarmic moje Maleństwo bo zostalo go niewiele) diekuje za ten przepis pozdrawiam
Cytować
0 #1 Malwi 2014-08-31 08:31
moj zwykly zakwas nie wyszedl :( chleb "umarl" w piecu zmarnowlam kupe dobrej maki mam za zimno w domu a nie moge juz bardziej podkrecic ogrzewania bo niestety mieszkam za granca i przy 26/27 stopniach gotujemy sie dzieci placza ze im za cieplo :oops: probuje zrobic ten zakwas tylko podstawowe pytanie: czy on nadaje sie do wszystkich rodzajow chleba? wiem ze moze to glupiutkie z mojej strony ale blagam o pomoc dla laika :cry: pozdrawiam Malwi
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 533

Wczoraj 503

Tydzień 533

Miesiąc 10387

Wszystkich 13210243