Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Żytni razowy z kminkiem

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 22.07.2016 08:36
    Dokarmilabym ten zaczyn jeszcze raz ( moze czesc odrzucając) zostawiajac w temperaturze pokojowej ...
     
  • Żytni razowy z kminkiem

    Ewa Ewa 22.07.2016 04:40
    Dzień dobry! Zaczyn zupełnie mi nie urósł przez noc :-( Czy da się jeszcze uratować chleb?
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Ewa Ewa 21.07.2016 22:08
    Serdecznie dziękuję za rozwianie wątpliwości. Pozdrawiam Ewa
     
  • Jak zrobić zakwas?

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 21.07.2016 21:47
    Pleśń zwykle pojawia sie na ściankach słoika. Myśle, ze winna jest maka.
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 21.07.2016 21:43
    Tak jak napisałam wyżej, wysuszony zakwas nie potrzebuje lodowki. Ja moj zakwas wysuszony "na pieprz" ...

Hodowanie zakwasu pszennego



1 dzień -

Rozmieszać 50 g mąki pszennej razowej ze 150 ml letniej wody, tak, aby uzyskać mieszaninę o konsystencji ciasta naleśnikowego. 
Pozostawić w cieple ok. 25° - 30°C przykryte ściereczką.


2 dzień -

Drugiego dnia daje się już zauważyć pierwsze oznaki fermentacji. Naturalne drożdże zaczynają pracować.
Należy dodać dalsze 100 g mąki jw. i 100 ml letniej wody i dobrze wymieszać, ponownie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.

3 dzień -

Zakwas jest już prawie gotowy. Na powierzchni, poprzez lekko wyschniętą ciemniejszą warstwę wierzchnią przebijają się liczne pęcherzyki powietrza. Całość należy dobrze wymieszać. Podczas mieszania można wyczuć dobrze wyczuwalny lekko kwaśny zapach. Dodać dalsze 100 g mąki i 100 ml wody i ponownie dobrze wymieszać.

4 dzień -

Zakwas jest gotowy. Można to poznać po licznych pęcherzykach powietrza na powierzchni oraz po przyjemnym, lekko kwaśnym zapachu, który wydziela.

W ten sposób uzyskaliśmy ok. 600 g zakwasu. Można go już użyć do upieczenia chleba.

Komentarze   

0 #13 Małgorzata Zielinska 2015-10-19 12:28
Nie znam takiej metody. Maka , woda i odpowiednia temperatura naprawdę wystarczą, aby powstał zakwas.
Cytować
0 #12 Małgorzata 2015-10-19 08:32
czy zamiast wody do zakawasu i wyrabiania ciasta można użyć kwasu chlebowego? Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wspaniały blog o chlebku. :-*
Cytować
+2 #11 mirabbelka 2014-02-21 20:08
Na pierwszy chleb powinieneś zużyć prawie cały zakwas, zostawiając sobie na pózniej tylko 50g.
Przeczytaj > Mamy zakwas i co dalej? > Jaki chleb na początek?
Cytować
0 #10 torturegates 2014-02-21 18:52
Witam zrobilem zakwas z przepisu i wyszlo mi 600g a na chleb potrzebuje tylko 50 :o co zrobic z reszta wylac czy moze postac pare dni az sie doczeka nastepnego wypieku?
Cytować
+5 #9 Małgorzata Zielińska 2013-01-05 12:08
Proszą poczytać > Mamy zakwas i co dalej? > Jaki chleb na początek?
Cytować
+7 #8 Tomasz 2013-01-05 09:31
Mam pytanie. Ile zakwasu na 1 kg mąki 850? I jak z wyrobieniem chleba. Na drożdżach wpierw mieszałem składniki,pozostawiałem na jakiś czas.Potem wyrabiałem ciasto,formowałem bochenki i dawałem im czas do wyrośniącia.Jak w przypadku zakwasu się postąpuje?
Cytować
+2 #7 Agnes 2012-06-07 18:43
Dzięki :) zobaczymy jutro czy się udało
Cytować
+2 #6 mirabbelka 2012-06-07 18:34
wystarczy dobrze wymieszac, ewentualnie dodać wiecej mąki, źeby byl gesciejszy
Cytować
0 #5 Agnes 2012-06-07 16:11
mam pytanie: wytrąciła mi się na powierzchni woda, to dobry znak? czy muszą zaczynać od nowa? wspomną że wczoraj wszystko było ok, a dziś dzień 3 i zrobiło się tak po nowej dawce mąki i wody. Co mam zrobić?
Cytować
+4 #4 Jowita 2011-11-21 11:19
Mam pytanie, czy zakwas można robić tylko na razowe, znaczy nie oczyszczonej mące? Na zwykłej nie uda się?
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 285

Wczoraj 573

Tydzień 1386

Miesiąc 14175

Wszystkich 12952401