Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Chleb orkiszowy

    Agnieszka Agnieszka 24.02.2020 09:00
    dziękuje za odpowiedzi - no i zabieram się za następny orkiszowy, aż wyjdzie :) bardzo wciągające ...
     
  • Chleb orkiszowy

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 23.02.2020 19:02
    Po kolei: Rzeczywiście temperatura i długość wyrastania ma wpływ na kwaśny smak. No i oczywiście ...
     
  • Chleb orkiszowy

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 23.02.2020 18:54
    Tak, 9 godzin w temp pokojowej to dość długo. Moje chleby (głównie orkiszowe) rosną w pobliżu grzejnika ...
     
  • Chleb orkiszowy

    Agnieszka Agnieszka 23.02.2020 15:30
    przeczytałam posty poniżej i mam pytanie - czy możliwe faktycznie że czleb wyszedł ciężkawy i kwaskowaty ...
     
  • Chleb orkiszowy

    Agnieszka Agnieszka 23.02.2020 15:22
    Dzień dobry, upiekłam wczoraj wieczorem drugi chlebek - orkiszowy, wyglądał przepięknie, nie wiem ...

Hodowanie zakwasu pszennego



1 dzień -

Rozmieszać 50 g mąki pszennej razowej ze 150 ml letniej wody, tak, aby uzyskać mieszaninę o konsystencji ciasta naleśnikowego. 
Pozostawić w cieple ok. 25° - 30°C przykryte ściereczką.


2 dzień -

Drugiego dnia daje się już zauważyć pierwsze oznaki fermentacji. Naturalne drożdże zaczynają pracować.
Należy dodać dalsze 100 g mąki jw. i 100 ml letniej wody i dobrze wymieszać, ponownie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.

3 dzień -

Zakwas jest już prawie gotowy. Na powierzchni, poprzez lekko wyschniętą ciemniejszą warstwę wierzchnią przebijają się liczne pęcherzyki powietrza. Całość należy dobrze wymieszać. Podczas mieszania można wyczuć dobrze wyczuwalny lekko kwaśny zapach. Dodać dalsze 100 g mąki i 100 ml wody i ponownie dobrze wymieszać.

4 dzień -

Zakwas jest gotowy. Można to poznać po licznych pęcherzykach powietrza na powierzchni oraz po przyjemnym, lekko kwaśnym zapachu, który wydziela.

W ten sposób uzyskaliśmy ok. 600 g zakwasu. Można go już użyć do upieczenia chleba.

Komentarze   

0 #17 MałgorzataZielinska 2020-02-21 15:18
Cudownie jest czytać takie entuzjastyczne wpisy i pozytywnie zazdroszczę :) Może tez chciałabym być jeszcze raz na początku mojej chlebowej drogi ;-) :lol:
Kibicuję i trzymam kciuki M
Cytować
0 #16 Agnieszka 2020-02-21 13:00
Jest! upiekłam dziś mój pierwszy w życiu UDANY chlebek! Chleb Belgijski a potem będę piekła orkiszowy - zakwasy pachną rewelacyjnie i pięknie urosły - mimo że pomyliłam początkowo czas dodania kolejnej pożywki. Chleb cudownie wyrósł i pięknie pachnie i wreszcie jest pyszny - wszystko to dzięki Pani stronie Pani Małgorzato! Jestem zachwycona i jeszcze raz dziękuję za tak przejrzystą,logicznie ułożoną, świetnie zrobioną i prowadzoną stronę. Cudownie że mimo zniechęcenia nadal ją Pani jednak prowadzi!!!!
Cytować
0 #15 MałgorzataZielinska 2020-02-18 21:24
Prawdziwa fermentacja jeszcze się nie zaczęła, wiec potraktuj to jako pierwszy etap i dalej już po 24 godzinach.
Cytować
0 #14 Agnieszka 2020-02-18 20:48
Dobry wieczór, nie wiem jak to się stało - pierwszy raz robię zakwas i drugą porcję mąki (robię dwa zakwasy - pszenny i żytni 60-godzinny) dałam po 12 godzinach a nie 24 godzinach...zastanawiam się jak to dalej liczyć - uciekło mi pół dnia.... będę wdzięczna za radę...
Cytować
0 #13 Małgorzata Zielinska 2015-10-19 12:28
Nie znam takiej metody. Maka , woda i odpowiednia temperatura naprawdę wystarczą, aby powstał zakwas.
Cytować
0 #12 Małgorzata 2015-10-19 08:32
czy zamiast wody do zakawasu i wyrabiania ciasta można użyć kwasu chlebowego? Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wspaniały blog o chlebku. :-*
Cytować
+1 #11 mirabbelka 2014-02-21 20:08
Na pierwszy chleb powinieneś zużyć prawie cały zakwas, zostawiając sobie na pózniej tylko 50g.
Przeczytaj > Mamy zakwas i co dalej? > Jaki chleb na początek?
Cytować
+1 #10 torturegates 2014-02-21 18:52
Witam zrobilem zakwas z przepisu i wyszlo mi 600g a na chleb potrzebuje tylko 50 :o co zrobic z reszta wylac czy moze postac pare dni az sie doczeka nastepnego wypieku?
Cytować
+4 #9 Małgorzata Zielińska 2013-01-05 12:08
Proszą poczytać > Mamy zakwas i co dalej? > Jaki chleb na początek?
Cytować
+7 #8 Tomasz 2013-01-05 09:31
Mam pytanie. Ile zakwasu na 1 kg mąki 850? I jak z wyrobieniem chleba. Na drożdżach wpierw mieszałem składniki,pozostawiałem na jakiś czas.Potem wyrabiałem ciasto,formowałem bochenki i dawałem im czas do wyrośniącia.Jak w przypadku zakwasu się postąpuje?
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 208

Wczoraj 352

Tydzień 560

Miesiąc 9661

Wszystkich 13501929