Wasze komentarze

  • Zakwas - porady praktyczne
    Nie mam pojęcia co się dzieje. Spróbowałam reanimować chleb orkiszowy drożdżami instant, po 14 ...24.07.14 08:31 przez Renata
  • Zakwas - porady praktyczne
    Dziękuję Pani Małgosiu za odpowiedź. Mam tylko taką wątpliwość: pszenny i orkiszowy może z droż...24.07.14 07:36 przez Renata
  • Zakwas - porady praktyczne
    Wyglada na to, ze to zakwas. Ciasta szybko zagniotlabym jeszcze raz z dodatkiem drozdzy (najlep...24.07.14 07:06 przez Małgorzata Zielinska
  • Zakwas - porady praktyczne
    No i mam kłopot i nie wiem jak go wytłumaczyć, ani jak z niego wybrnąć. Ożywiony i jak się zdaw...23.07.14 22:52 przez Renata

Sonda

Twoje ulubione wypieki to...
 

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Zakwas pszenny (metoda francuska)

Email

Hodowanie zakwasu pszennego



1 dzień -

Rozmieszać 50 g mąki pszennej razowej ze 150 ml letniej wody, tak, aby uzyskać mieszaninę o konsystencji ciasta naleśnikowego. 
Pozostawić w cieple ok. 25° - 30°C przykryte ściereczką.


2 dzień -

Drugiego dnia daje się już zauważyć pierwsze oznaki fermentacji. Naturalne drożdże zaczynają pracować.
Należy dodać dalsze 100 g mąki jw. i 100 ml letniej wody i dobrze wymieszać, ponownie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.

3 dzień -

Zakwas jest już prawie gotowy. Na powierzchni, poprzez lekko wyschniętą ciemniejszą warstwę wierzchnią przebijają się liczne pęcherzyki powietrza. Całość należy dobrze wymieszać. Podczas mieszania można wyczuć dobrze wyczuwalny lekko kwaśny zapach. Dodać dalsze 100 g mąki i 100 ml wody i ponownie dobrze wymieszać.

4 dzień -

Zakwas jest gotowy. Można to poznać po licznych pęcherzykach powietrza na powierzchni oraz po przyjemnym, lekko kwaśnym zapachu, który wydziela.

W ten sposób uzyskaliśmy ok. 600 g zakwasu. Można go już użyć do upieczenia chleba.

Powiązane artykuły
Zakwas do chlebów bezglutenowychDla osób zainteresowanych wypiekami bezglutenowymizakwas z mąki ryżowej: 100g maki ryżowej 1 łyżeczka cukru brązowego 1/2 łyżeczki soku z cytryny lub tez 1 łyżeczka soku jabłkowego 100 ml wody mineralnej, gazo... Więcej...
Zakwas pszenny wspomagany miodem i wodą w której moczyły się rodzynki1 dzień - 1 szklanka maki pszennej razowej1 łyżeczka miodu1 szklanka wody, w której moczyły się rodzynki (ok. 1 szklanki rodzynek najlepiej ekologicznych, można dodać 2-3 suszone ... Więcej...
Zakwas żytni z dodatkiem maślanki (wg metody mistrza piekarnictwa Fahrenkampa) 1 dnia - zmieszać make żytnią razową z letnią wodą w proporcjach 1:1, np. 100g wody 100g maki - dodatkowo dodać 50g maślanki, odstawić całość na 3 dni w cieple. Raz ... Więcej...
 

Komentarze  

 
+1 #12 mirabbelka 2014-02-21 21:08
Na pierwszy chleb powinieneś zużyć prawie cały zakwas, zostawiając sobie na pózniej tylko 50g.
Przeczytaj > Mamy zakwas i co dalej? > Jaki chleb na początek?
Cytować
 
 
0 #11 torturegates 2014-02-21 19:52
Witam zrobilem zakwas z przepisu i wyszlo mi 600g a na chleb potrzebuje tylko 50 :o co zrobic z reszta wylac czy moze postac pare dni az sie doczeka nastepnego wypieku?
Cytować
 
 
+2 #10 Małgorzata Zielińska 2013-01-05 13:08
Proszą poczytać > Mamy zakwas i co dalej? > Jaki chleb na początek?
Cytować
 
 
+5 #9 Tomasz 2013-01-05 10:31
Mam pytanie. Ile zakwasu na 1 kg mąki 850? I jak z wyrobieniem chleba. Na drożdżach wpierw mieszałem składniki,pozos tawiałem na jakiś czas.Potem wyrabiałem ciasto,formował em bochenki i dawałem im czas do wyrośniącia.Jak w przypadku zakwasu się postąpuje?
Cytować
 
 
+1 #8 Agnes 2012-06-07 19:43
Dzięki :) zobaczymy jutro czy się udało
Cytować
 
 
+1 #7 mirabbelka 2012-06-07 19:34
wystarczy dobrze wymieszac, ewentualnie dodać wiecej mąki, źeby byl gesciejszy
Cytować
 
 
0 #6 Agnes 2012-06-07 17:11
mam pytanie: wytrąciła mi się na powierzchni woda, to dobry znak? czy muszą zaczynać od nowa? wspomną że wczoraj wszystko było ok, a dziś dzień 3 i zrobiło się tak po nowej dawce mąki i wody. Co mam zrobić?
Cytować
 
 
+4 #5 Jowita 2011-11-21 12:19
Mam pytanie, czy zakwas można robić tylko na razowe, znaczy nie oczyszczonej mące? Na zwykłej nie uda się?
Cytować
 
 
+2 #4 Wiewióra 2011-04-22 17:07
:lol: dziąkuje za ten zakwas :) udał się świetnie podobnie jak chleb razowy tylko zakwasowy wg Twego przepisu. Pozdrawiam cieplutko.
Wiewióra
www.kuchennewojowanie.blogspot.com
Cytować
 
 
+2 #3 mirabbelka 2011-02-09 22:51
polecam przeczytac > mamy zakwas i co dalej? > jaki chleb na poczatek?
Cytować
 

Dodaj komentarz


Aktualności

Domowa piekarnia

Domowa piekarnia Księżka jest odpowiedzią na komentarze i liczne sugestie, że strona jest zbyt obszerna, a treść jej powinna być podana krótko, zwiąźle i w punktach :)
Dział poświącony przepisom w "Domowej Piekarni" podzielony jest na III cząści: pieczywo drożdżowe, wszystko o zakwasie, pieczywo bezglutenowe.

zobacz więcej »

Drożdżowe wypieki

Drożdżowe wypieki ABC ciasta drożdżowego - księżka dla tych, którzy zaczynają przygodą z pieczeniem. Chociaż to praktyka czyni mistrza dobrze jest na początek przyswoić sobie parą reguł i sekretów ciasta. To szybko zaprocentuje. Nawet się nie spostrzeżecie, kiedy ujrzycie w oczach domowników podziw, a wśród znajomych zyskacie sławą.

zobacz więcej »

© Copyright Małgorzata Zielińska. Kopiowanie zabronione.
Projekt i realizacja: strony www E-LIME.