bread 1

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • O mnie

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 19.10.2014 18:26
    Prosze mnie polubić ;-) tutaj, bo nie ma mnie na Facebook u :lol: :lol:
     
  • O mnie

    Iwona Iwona 19.10.2014 15:55
    Dzień dobry! Wlaśnie upiekłam mój pierwszy chleb z pomocą Pani bloga, który polecił mi mój mąż ...
     
  • Mieszany z ziemniakami

    iza iza 19.10.2014 01:55
    upieklam ten chleb faktycznie super przepis no I to ciasto jak roslo, oj napewno bede do niego ...
     
  • Pieczywo drożdżowe

    Piotr Piotr 18.10.2014 11:58
    bardzo dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi. Napiszę jak to wyszło. Pierwszy sposób odpada bo wysłałbym ...
     
  • Pieczywo drożdżowe

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 18.10.2014 10:34
    W zasadzie każde drozdzowe mozna potraktować w ten sposób.

Hodowanie zakwasu pszennego



1 dzień -

Rozmieszać 50 g mąki pszennej razowej ze 150 ml letniej wody, tak, aby uzyskać mieszaninę o konsystencji ciasta naleśnikowego. 
Pozostawić w cieple ok. 25° - 30°C przykryte ściereczką.


2 dzień -

Drugiego dnia daje się już zauważyć pierwsze oznaki fermentacji. Naturalne drożdże zaczynają pracować.
Należy dodać dalsze 100 g mąki jw. i 100 ml letniej wody i dobrze wymieszać, ponownie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.

3 dzień -

Zakwas jest już prawie gotowy. Na powierzchni, poprzez lekko wyschniętą ciemniejszą warstwę wierzchnią przebijają się liczne pęcherzyki powietrza. Całość należy dobrze wymieszać. Podczas mieszania można wyczuć dobrze wyczuwalny lekko kwaśny zapach. Dodać dalsze 100 g mąki i 100 ml wody i ponownie dobrze wymieszać.

4 dzień -

Zakwas jest gotowy. Można to poznać po licznych pęcherzykach powietrza na powierzchni oraz po przyjemnym, lekko kwaśnym zapachu, który wydziela.

W ten sposób uzyskaliśmy ok. 600 g zakwasu. Można go już użyć do upieczenia chleba.

Komentarze   

+1 #11 mirabbelka 2014-02-21 20:08
Na pierwszy chleb powinieneś zużyć prawie cały zakwas, zostawiając sobie na pózniej tylko 50g.
Przeczytaj > Mamy zakwas i co dalej? > Jaki chleb na początek?
Cytować
0 #10 torturegates 2014-02-21 18:52
Witam zrobilem zakwas z przepisu i wyszlo mi 600g a na chleb potrzebuje tylko 50 :o co zrobic z reszta wylac czy moze postac pare dni az sie doczeka nastepnego wypieku?
Cytować
+2 #9 Małgorzata Zielińska 2013-01-05 12:08
Proszą poczytać > Mamy zakwas i co dalej? > Jaki chleb na początek?
Cytować
+5 #8 Tomasz 2013-01-05 09:31
Mam pytanie. Ile zakwasu na 1 kg mąki 850? I jak z wyrobieniem chleba. Na drożdżach wpierw mieszałem składniki,pozostawiałem na jakiś czas.Potem wyrabiałem ciasto,formowałem bochenki i dawałem im czas do wyrośniącia.Jak w przypadku zakwasu się postąpuje?
Cytować
+1 #7 Agnes 2012-06-07 18:43
Dzięki :) zobaczymy jutro czy się udało
Cytować
+1 #6 mirabbelka 2012-06-07 18:34
wystarczy dobrze wymieszac, ewentualnie dodać wiecej mąki, źeby byl gesciejszy
Cytować
0 #5 Agnes 2012-06-07 16:11
mam pytanie: wytrąciła mi się na powierzchni woda, to dobry znak? czy muszą zaczynać od nowa? wspomną że wczoraj wszystko było ok, a dziś dzień 3 i zrobiło się tak po nowej dawce mąki i wody. Co mam zrobić?
Cytować
+4 #4 Jowita 2011-11-21 11:19
Mam pytanie, czy zakwas można robić tylko na razowe, znaczy nie oczyszczonej mące? Na zwykłej nie uda się?
Cytować
+2 #3 Wiewióra 2011-04-22 16:07
:lol: dziąkuje za ten zakwas :) udał się świetnie podobnie jak chleb razowy tylko zakwasowy wg Twego przepisu. Pozdrawiam cieplutko.
Wiewióra
www.kuchennewojowanie.blogspot.com
Cytować
+2 #2 mirabbelka 2011-02-09 21:51
polecam przeczytac > mamy zakwas i co dalej? > jaki chleb na poczatek?
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Odrobina statystyk

Dzisiaj 36

Wczoraj 1784

Tydzień 36

Miesiąc 34016

Wszystkich 12298254