bread 1

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pieczenie

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 31.08.2014 14:48
    Chleb pęka kiedy: - ciasto jest zbyt geste (za mało wody) - chleb jest niedostatecznie wyrosniety ...
     
  • Chleb litewski

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 31.08.2014 14:44
    Troche sie zmartwiłam. :sad: Nowa strona to miał byc właśnie ukłon w stronę urządzeń mobilnych ...
     
  • Jaki chleb na początek?

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 31.08.2014 14:38
    Właśnie takie naczynie gwarantuje, ze chleb da sie wyjąc już od pierwszego pieczenia. Właściwie każdy ...
     
  • Zakwas pszenny z dodatkami

    Malwi Malwi 31.08.2014 08:31
    moj zwykly zakwas nie wyszedl :( chleb "umarl" w piecu zmarnowlam kupe dobrej maki mam za zimno w ...
     
  • Chleb litewski

    Krzysztof Krzysztof 30.08.2014 20:37
    Chleb wychodzi pyszny. Wypiekam go już po raz trzeci - tym razem zmieniłem ilość zaparzonych otręb ...

Hodowanie zakwasu pszennego



1 dzień -

Rozmieszać 50 g mąki pszennej razowej ze 150 ml letniej wody, tak, aby uzyskać mieszaninę o konsystencji ciasta naleśnikowego. 
Pozostawić w cieple ok. 25° - 30°C przykryte ściereczką.


2 dzień -

Drugiego dnia daje się już zauważyć pierwsze oznaki fermentacji. Naturalne drożdże zaczynają pracować.
Należy dodać dalsze 100 g mąki jw. i 100 ml letniej wody i dobrze wymieszać, ponownie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.

3 dzień -

Zakwas jest już prawie gotowy. Na powierzchni, poprzez lekko wyschniętą ciemniejszą warstwę wierzchnią przebijają się liczne pęcherzyki powietrza. Całość należy dobrze wymieszać. Podczas mieszania można wyczuć dobrze wyczuwalny lekko kwaśny zapach. Dodać dalsze 100 g mąki i 100 ml wody i ponownie dobrze wymieszać.

4 dzień -

Zakwas jest gotowy. Można to poznać po licznych pęcherzykach powietrza na powierzchni oraz po przyjemnym, lekko kwaśnym zapachu, który wydziela.

W ten sposób uzyskaliśmy ok. 600 g zakwasu. Można go już użyć do upieczenia chleba.

Komentarze   

+1 #11 mirabbelka 2014-02-21 20:08
Na pierwszy chleb powinieneś zużyć prawie cały zakwas, zostawiając sobie na pózniej tylko 50g.
Przeczytaj > Mamy zakwas i co dalej? > Jaki chleb na początek?
Cytować
0 #10 torturegates 2014-02-21 18:52
Witam zrobilem zakwas z przepisu i wyszlo mi 600g a na chleb potrzebuje tylko 50 :o co zrobic z reszta wylac czy moze postac pare dni az sie doczeka nastepnego wypieku?
Cytować
+2 #9 Małgorzata Zielińska 2013-01-05 12:08
Proszą poczytać > Mamy zakwas i co dalej? > Jaki chleb na początek?
Cytować
+5 #8 Tomasz 2013-01-05 09:31
Mam pytanie. Ile zakwasu na 1 kg mąki 850? I jak z wyrobieniem chleba. Na drożdżach wpierw mieszałem składniki,pozostawiałem na jakiś czas.Potem wyrabiałem ciasto,formowałem bochenki i dawałem im czas do wyrośniącia.Jak w przypadku zakwasu się postąpuje?
Cytować
+1 #7 Agnes 2012-06-07 18:43
Dzięki :) zobaczymy jutro czy się udało
Cytować
+1 #6 mirabbelka 2012-06-07 18:34
wystarczy dobrze wymieszac, ewentualnie dodać wiecej mąki, źeby byl gesciejszy
Cytować
0 #5 Agnes 2012-06-07 16:11
mam pytanie: wytrąciła mi się na powierzchni woda, to dobry znak? czy muszą zaczynać od nowa? wspomną że wczoraj wszystko było ok, a dziś dzień 3 i zrobiło się tak po nowej dawce mąki i wody. Co mam zrobić?
Cytować
+4 #4 Jowita 2011-11-21 11:19
Mam pytanie, czy zakwas można robić tylko na razowe, znaczy nie oczyszczonej mące? Na zwykłej nie uda się?
Cytować
+2 #3 Wiewióra 2011-04-22 16:07
:lol: dziąkuje za ten zakwas :) udał się świetnie podobnie jak chleb razowy tylko zakwasowy wg Twego przepisu. Pozdrawiam cieplutko.
Wiewióra
www.kuchennewojowanie.blogspot.com
Cytować
+2 #2 mirabbelka 2011-02-09 21:51
polecam przeczytac > mamy zakwas i co dalej? > jaki chleb na poczatek?
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Odrobina statystyk

Dzisiaj 449

Wczoraj 1423

Tydzień 449

Miesiąc 449

Wszystkich 12218028