Hodowanie zakwasu pszennego
1 dzień -
Rozmieszać 50 g mąki pszennej razowej ze 150 ml letniej wody, tak, aby uzyskać mieszaninę o konsystencji ciasta naleśnikowego.
Pozostawić w cieple ok. 25° - 30°C przykryte ściereczką.
2 dzień -
Drugiego dnia daje się już zauważyć pierwsze oznaki fermentacji. Naturalne drożdże zaczynają pracować.
Należy dodać dalsze 100 g mąki jw. i 100 ml letniej wody i dobrze wymieszać, ponownie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.
3 dzień -
Zakwas jest już prawie gotowy. Na powierzchni, poprzez lekko wyschniętą ciemniejszą warstwę wierzchnią przebijają się liczne pęcherzyki powietrza. Całość należy dobrze wymieszać. Podczas mieszania można wyczuć dobrze wyczuwalny lekko kwaśny zapach. Dodać dalsze 100 g mąki i 100 ml wody i ponownie dobrze wymieszać.
4 dzień -
Zakwas jest gotowy. Można to poznać po licznych pęcherzykach powietrza na powierzchni oraz po przyjemnym, lekko kwaśnym zapachu, który wydziela.
W ten sposób uzyskaliśmy ok. 600 g zakwasu. Można go już użyć do upieczenia chleba.
Komentarze
Kibicuję i trzymam kciuki M
Przeczytaj > Mamy zakwas i co dalej? > Jaki chleb na początek?
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.