Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Przechowywanie zakwasu

    Małgorzata Zielińska Małgorzata Zielińska 28.09.2016 08:23
    Zakwas jest nam potrzebny zeby piec chleby. "Dokarmianie" ma służyć tylko temu, zeby podtrzymać go ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Gość Gość 27.09.2016 23:51
    Czy to dokarmianie zakwasu (zaczątku) w lodówce nie jest błędne ? Gdyby tak można robić, to nie byłaby ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Małgorzata Zielińska Małgorzata Zielińska 27.09.2016 11:03
    Najpraktyczniej jest po prostu upiec chleb ;-) bo jesli dokarmiamy tylko dla dokarmiania to rzeczywiście ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Sebastian Sebastian 27.09.2016 08:55
    Dzień dobry, mam pytanie: mamy wyhodowany zakwas, przechowujemy go w lodówce w postaci 2-3 łyżek i ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Małgorzata Zielińska Małgorzata Zielińska 21.09.2016 12:50
    Prosze pamietać: zakwas osłabia sie gdy zbyt "oszczędzamy". To znaczy gdy pozostawiamy zbyt dużo ...

Hodowanie zakwasu pszennego



1 dzień -

Rozmieszać 50 g mąki pszennej razowej ze 150 ml letniej wody, tak, aby uzyskać mieszaninę o konsystencji ciasta naleśnikowego. 
Pozostawić w cieple ok. 25° - 30°C przykryte ściereczką.


2 dzień -

Drugiego dnia daje się już zauważyć pierwsze oznaki fermentacji. Naturalne drożdże zaczynają pracować.
Należy dodać dalsze 100 g mąki jw. i 100 ml letniej wody i dobrze wymieszać, ponownie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.

3 dzień -

Zakwas jest już prawie gotowy. Na powierzchni, poprzez lekko wyschniętą ciemniejszą warstwę wierzchnią przebijają się liczne pęcherzyki powietrza. Całość należy dobrze wymieszać. Podczas mieszania można wyczuć dobrze wyczuwalny lekko kwaśny zapach. Dodać dalsze 100 g mąki i 100 ml wody i ponownie dobrze wymieszać.

4 dzień -

Zakwas jest gotowy. Można to poznać po licznych pęcherzykach powietrza na powierzchni oraz po przyjemnym, lekko kwaśnym zapachu, który wydziela.

W ten sposób uzyskaliśmy ok. 600 g zakwasu. Można go już użyć do upieczenia chleba.

Komentarze   

0 #13 Małgorzata Zielinska 2015-10-19 12:28
Nie znam takiej metody. Maka , woda i odpowiednia temperatura naprawdę wystarczą, aby powstał zakwas.
Cytować
0 #12 Małgorzata 2015-10-19 08:32
czy zamiast wody do zakawasu i wyrabiania ciasta można użyć kwasu chlebowego? Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wspaniały blog o chlebku. :-*
Cytować
+2 #11 mirabbelka 2014-02-21 20:08
Na pierwszy chleb powinieneś zużyć prawie cały zakwas, zostawiając sobie na pózniej tylko 50g.
Przeczytaj > Mamy zakwas i co dalej? > Jaki chleb na początek?
Cytować
0 #10 torturegates 2014-02-21 18:52
Witam zrobilem zakwas z przepisu i wyszlo mi 600g a na chleb potrzebuje tylko 50 :o co zrobic z reszta wylac czy moze postac pare dni az sie doczeka nastepnego wypieku?
Cytować
+5 #9 Małgorzata Zielińska 2013-01-05 12:08
Proszą poczytać > Mamy zakwas i co dalej? > Jaki chleb na początek?
Cytować
+7 #8 Tomasz 2013-01-05 09:31
Mam pytanie. Ile zakwasu na 1 kg mąki 850? I jak z wyrobieniem chleba. Na drożdżach wpierw mieszałem składniki,pozostawiałem na jakiś czas.Potem wyrabiałem ciasto,formowałem bochenki i dawałem im czas do wyrośniącia.Jak w przypadku zakwasu się postąpuje?
Cytować
+2 #7 Agnes 2012-06-07 18:43
Dzięki :) zobaczymy jutro czy się udało
Cytować
+2 #6 mirabbelka 2012-06-07 18:34
wystarczy dobrze wymieszac, ewentualnie dodać wiecej mąki, źeby byl gesciejszy
Cytować
0 #5 Agnes 2012-06-07 16:11
mam pytanie: wytrąciła mi się na powierzchni woda, to dobry znak? czy muszą zaczynać od nowa? wspomną że wczoraj wszystko było ok, a dziś dzień 3 i zrobiło się tak po nowej dawce mąki i wody. Co mam zrobić?
Cytować
+4 #4 Jowita 2011-11-21 11:19
Mam pytanie, czy zakwas można robić tylko na razowe, znaczy nie oczyszczonej mące? Na zwykłej nie uda się?
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 370

Wczoraj 623

Tydzień 3145

Miesiąc 19315

Wszystkich 12991690