Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Mamy zakwas i co dalej?

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 29.09.2020 13:59
    Zakwas trzymany w temperaturze pokojowej i nie wzmacniany (nie dokarmiany) osłabia się.
     
  • Mamy zakwas i co dalej?

    Ewa Ewa 29.09.2020 10:40
    Czy jak piekę chleb co trzy dni to zaczyn mam dokarmiać codziennie? czy jedynie przed pieczeniem ...
     
  • Chleb powszedni

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 28.09.2020 17:50
    Tak, zaczynu powinno być tylko 200g, czyli składniki należy podzielić przez 2.
     
  • Chleb powszedni

    Mikołaj Mikołaj 28.09.2020 15:18
    Dzień dobry, Czy chcąc robić jeden bochenek zmniejszam też odpowiednio proporcję zaczynu?
     
  • Szybki chleb na trudny czas

    MZ MZ 19.09.2020 10:58
    Powaznie. Przy tak długim czasie wyrastania absolutnie wystarczy. Nigdy nie używam 25g drożdży na ...

W marcu odbyło sie kolejne pieczenie u mnie. 

Spotkanie w małej, ale bardzo sympatycznej grupie. Tym razem przeważała płeć męska. Jeden z Panów spontanicznie wziął mój aparat i troche rezygnując z przyjemności mieszania ciasta porobił piękne zdjęcia ze wszystkich etapów. Wreszcie mam rzetelna dokumentację, że te spotkania u mnie to nie fikcja.

025

040

Troche opowieści o akcesoriach domowego piekarza.

A potem już wspólne pieczenie.

002

Najpierw zytnie razowce.

017

potem jasny chleb na zakwasie

048

038

pieczony na kamieniu.

Udał nam  sie znakomicie i wbudził nawet zachwyt

037

045

Jeszcze gorący został zjedzony. 

Na koniec słodka niespodzianka, która czekała w lodówce. Wspólnie uformowaliśmy drożdżówki 

028

059

I wreszcie czas na chwilę relaksu

062

A na pożegnanie słoik z zakwasem na drogę!

057

Warszawa, 15.marca 2014

 

Komentarze   

0 #3 Małgorzata Zielinska 2015-03-04 13:03
Też bardzo mile wspominam, a to już prawie rok minął :-*
Pozdrawiam Cię. M
Cytować
0 #2 Romek 2015-03-04 12:54
O! Moje fotki :) Super szkolenie, super spotkanie i super ludzie. Pozdrawiam wszystkich serdecznie!!! :)
Cytować
0 #1 Paweł 2014-05-03 11:33
super fotorelacja, wszystko widać więc co tu więcej opisywać, tak właśnie było: merytorycznie, ciekawie, a przede wszystkim na luzie. Jedno z lepszych szkoleń w jakich brałem udział (ever). Dziękuję Małgosiu :D.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 1

Wczoraj 273

Tydzień 875

Miesiąc 1

Wszystkich 13639703