Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Jak zrobić zakwas?

    Przemek Przemek 05.12.2019 09:42
    Witam. Wracam do pieczenia po kilkuletniej przerwie :) Zakwas ma już 2 go dzień. Pytanie: Jak już ...
     
  • Zakwas żytni 60-godzinny

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 04.12.2019 08:10
    Wszystko zależy od maki. Należy dodać tyle wody, aby uzyskać konsystencje rzadkiego ciasta. Nie jest ...
     
  • Zakwas żytni 60-godzinny

    Andrzejek Andrzejek 03.12.2019 19:52
    Mam pytanie, Jaka powinna być konsystencja zakwasu? Robiłem tak jak w przepisie, ale czytałem też na ...
     
  • Mamy zakwas i co dalej?

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 02.12.2019 15:30
    Wszystko zależy od tego jaka to ilość. Najlepiej przekonać się o jego mocy i żywotności, biorąc z ...
     
  • Mamy zakwas i co dalej?

    Weronika Dilling Weronika Dilling 02.12.2019 14:43
    Dzień dobry, Dopiero zaczynam moją przygodę z pieczeniem chleba i mam pytanie o zakwas. Dostałam ...

No i udało się!

Dzięki wytrwałości, pasji i energii p.Macieja udało nam sie spotkać 17.listopada w Olsztynie.

Maciej zaproponował i zorganizował warsztaty we własnym domu, gdzie nie zabrakło ani miejsca, ani wspaniałej atmosfery, którą stworzyli gospodarze.

 

014

Uczestnicy dopisali i zgłąbiali wiedzą na temat pieczenia chleba z dużym zaangażowaniem i uwagą

011

010 

Upiekliśmy wspólnie chleb razowy na zakwasie, bułki, foccacie i bułeczki 

001

 

 

 

 

 

 

 

 


003

 

 

 

 

 

 

007

 

006

 

 

 

 

 

 

 

008

 

 

 

 

 

 

 

005

 

 

004

009

Na zakończenie spotkania kazdy uczestnik dostał na drogą słoik z moim 9-letnim zakwasem i torebką mąki żytniej od Maćka, aby mogli się nim dobrze opiekować.

-------------------------------------------------------------------------

zdjęcia: Magdalena Sulwińska 

 

.

Komentarze   

+1 #7 marcicha 2012-11-30 12:07
Krystyno, ja również dzisiaj zaczynam budować zaczyn, a jutro wypieki!
Trzymajmy wzajem kciuki!
Cytować
0 #6 Krystyna 2012-11-30 09:24
Hmm to może teraz jakieś bochenkowe chlebusie?;-)))
Cytować
0 #5 marcicha 2012-11-30 09:19
na warsztaty do Olsztyna ja spod Warszawy gotowam przyjechać! Z pierwszej, mirabellkowej, rąki słyszałam, że poprzednie były bardzo udane!
Cytować
0 #4 Krystyna 2012-11-30 07:37
Ja!!!idą w ciemno na warsztaty;-)))a dziś zaczynam piec pierwszy chlebuś;-))tzn. dziś zaczynam budować zakwas, a pieką jutro, dam znać jak wyszedł;-))))ten z tajemnego przepisu Pani Małgosi;-)))bo albo ja jestem ślepa, albo tego przepisu tu na www nie ma;-)))
Cytować
+1 #3 Maciej z Olsztyna 2012-11-29 23:57
Cały czas myślą o następnych warsztatach !! Niebawem będą rozmawiał o zorganizowaniu warsztatów dla większej ilości Smakoszy Chleba !! Kto się pisze ?? Olsztyn zaprasza !!
Cytować
+1 #2 mirabbelka 2012-11-24 14:16
O, to trzymam kciuki. Jak nie wyjdzie za pierwszym razem, to na pewno za drugim :lol:
Bedzie dobrze!!

Pozdrawiam. M.
Cytować
0 #1 Renata 2012-11-24 11:28
Dziś zaczynam piec swój pierwszy w życiu chleb na zakwasie i cała jestem w znakach zapytania:)
Mam nadzieją, że po warsztatach zostało mi jeszcze co nieco w pamiąci :lol:
Dodam tylko że bułeczki cynamonowe i pizza wg przepisu wyszły mi smaaaakowicie. Pozdrawiam ciepło. R.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 270

Wczoraj 263

Tydzień 533

Miesiąc 2701

Wszystkich 13474594