Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Mieszany z ziarnami

    MZ MZ 15.08.2017 21:02
    Proszę użyć maki oczyszczonej o jak największej ilości białka. To może być mąka chlebowa.
     
  • Mieszany z ziarnami

    Karol Karol 14.08.2017 17:12
    Witam. Mam male pytanie odnosnie zaczynu. Czy koniecznie Musze uzyc maki typ 550? Mieszkam w uk i nie ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Anita Anita 02.08.2017 06:32
    Teresa, może błąd leży w tym, że patrzysz sztywno w przepis, zamiast w ciasto? Wywal wagę, zegarek i ...
     
  • Jasny o kieleckich korzeniach

    MZ MZ 31.07.2017 08:07
    Z pewnością tłuszcz na powierzchni chleba daje efekt mocno brązowej skórki. Oczywiście tez, temperaturę ...
     
  • Jasny o kieleckich korzeniach

    Magdalena Magdalena 31.07.2017 07:43
    Pani Małgorzato, chlebek wyszedł przepyszny. Zrobiłam go w prezencie dla teścia, który jest z kieleckiego ...

 aa_bule1aa_bule2aa_ciastoaa_droz1

aa_droz3aa_droz2

aa_droz4

aa_konweaa_mikser

aa_chleby1aa_chleby2

Dostałam zaproszenie na  poprowadzenie warsztatów piekarniczych dla pracowników "Magnum Bonum" w Transgranicznym Centrum Współpracy w Krasnymstawie

Program przewidywał opanowanie podstaw wypieków drożdżowych:

- bułki śniadaniowe,

- słodkie pieczywo

oraz podstawy pieczenia chleba w formie.

Dwudniowe warsztaty były dla mnie nie lada wyzwaniem. Oprócz przekazywania wiedzy pracownikom, w ramach zająć praktycznych upiekłyśmy wraz z paniami tam pracującymi kilkaset drozdżówek na odbywające się w Centrum pożegnanie karnawału dla dzieci niepełnosprawnych. 

W integracyjnym spotkaniu karnawałowym uczestniczyło ponad 150 dzieci wraz z rodzicami i opiekunami. Pierwszy raz musiałam moje receptury powiekszyć tak, aby otrzymać niewyobrażalne dla mnie ilości ciasta.

Nowością dla mnie było też wykorzystanie do wypieku chleba pieców konwekcyjno-parowych. Z początku podchodziłam do tego pomysłu dość sceptycznie, wychodząc z założenia, ze jak cos jest tak uniwersalne to nie może być dobre.. Okazało się jednak, że nawet chleby na zakwasie upiekły się w piecu bardzo dobrze.

Mnie jedynie brakowało tego charakterystycznego, niepowtarzalnego zapachu chleba podczas pieczenia. No ale to jest specyfika pieca konwekcyjnego, ze na jednym poziomie piecze sie ciasto a na drugim np. intensywnie pachnące miąso i jedno nie przenika zapachem drugiego. Coś za coś.

Jednak w ośrodku znajduje się również całkiem nowy piec piekarniczy z prawdziwego zdarzenia. Duży, opalany drewnem. Absolutnie wspaniały!

 aa_piec 

Nie udało nam się za pierwszym razem do końca opanować właściwej temperatury pieczenia, ale mimo tych trudności chleby wyszły całkiem w porządku.

 Piec jest na tyle duży, ze da się tam upiec nawet kilkanaście bochenków jednocześnie.

Komentarze   

-1 #3 ania 2013-12-08 13:41
od dwoch tygodni nie wychodze z kuchni moi domownicy mysla ze zwariowalam ale pieczenie chleba bardzo wciaga malo tego stalo sie moim obowiazkiem czyms czego potrzebuje -ja sama - Pani receptury sa fantastycznie SMACZNE choc przyznam ze na poczatku mialam zrezygnowana mine jak moj razowiec nie dal sie pokroic... pozniej poszlo jak po masle DZIEKUJE
Cytować
0 #2 mirabbelka 2012-03-02 20:21
Ma to dla mnie ogromne znaczenie. Ciepło Cie pozdrawiam i dziekuje M.
Cytować
0 #1 Wanda 2012-03-02 18:42
Nie mogą się oderwać od patrzenia na te wypieki.Są tak apetyczne,że chciałoby się uszczknąć nieco.Pewnie nie ma to żadnego znaczenia, ale od 4 lat kibicują Ci Mirabbelko, piekąc nieprzerwanie chleb dla domowników i zachowując wdziączność dla Ciebie za inspiracją, która zmieniła zapach mojego domu.Życzą powodzenia we wszystkich nowych pomysłach. Trzymam kciuki i pozdrawiam serdecznie. Wanda Rzyska. Bydgoszcz. :oops:
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 11

Wczoraj 421

Tydzień 2093

Miesiąc 7191

Wszystkich 13181264