Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Mieszany z ziarnami

    MZ MZ 15.08.2017 21:02
    Proszę użyć maki oczyszczonej o jak największej ilości białka. To może być mąka chlebowa.
     
  • Mieszany z ziarnami

    Karol Karol 14.08.2017 17:12
    Witam. Mam male pytanie odnosnie zaczynu. Czy koniecznie Musze uzyc maki typ 550? Mieszkam w uk i nie ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Anita Anita 02.08.2017 06:32
    Teresa, może błąd leży w tym, że patrzysz sztywno w przepis, zamiast w ciasto? Wywal wagę, zegarek i ...
     
  • Jasny o kieleckich korzeniach

    MZ MZ 31.07.2017 08:07
    Z pewnością tłuszcz na powierzchni chleba daje efekt mocno brązowej skórki. Oczywiście tez, temperaturę ...
     
  • Jasny o kieleckich korzeniach

    Magdalena Magdalena 31.07.2017 07:43
    Pani Małgorzato, chlebek wyszedł przepyszny. Zrobiłam go w prezencie dla teścia, który jest z kieleckiego ...

 

Pamiątacie jak piekłam chleb w Drumlinie?

Od tej pory minąło już trochę czasu.
Ku mojej radości na początku roku dostałam wiadomość od jednego z czytelników mojej strony, że buduje w ogrodzie koło domu samodzielnie piec chlebowy i jak tylko skończy, zaprasza mnie na otwarcie i pierwsze pieczenie Śmiech

No i stało się. W czerwcu 2010 Pan Jarosław ukończył swoje cudo, a wygląda ono tak!

otrbusy2

Dopracowany do ostatniego szczegółu. Pan Jarosław włożył w niego swój techniczny talent i kawał serca. Przepiękny w kształcie - a ten pomarańczowy kolorek od razu mnie zachwycił. 
 

otrbusy9

Spądziłam u przemiłych gospodarzy w Otrąbusach kilka godzin. Trzeba było odczekać aż chleby urosną a potem z ogromnym napiąciem na wyjącie z pieca.

otrbusy12

 

 

 

 

 

 

 

otrbusy8

otrbusy3

otrbusy7

 Pan Jarosław, sam zapalony entuzjasta pieczenia chleba, wyposażył piec w termometr zaś do wsuwania chleba nie musiałam używać krótkich łopatek tylko profesjonalnych łopat wykonanych również przez gospodarza.

otrbusy6

otrbusy5

otrbusy1

 Upiekliśmy kilka chlebów. Efekty może nie były spektakularne, bo te bochenkowe lekko się spiekły ale emocji było mnóstwo.

otrbusy4

 

Komentarze   

0 #3 Jacek 2014-04-16 21:51
Droga Pani,
Od 25 lat mieszkam na końcu świata, Zachodnia Kanada. Od prawie 4 lat pieczemy chleb w domu żytni na zakwasi. Teraz postanowiłem wybudować piec chlebowy w ogrodzie. Proszę, jeśli to możliwe o skontaktowanie mnie z Panem Jarosławem z Otrębów. Chciałem go poprosić o plan piecza chlebowego i ewentualne uwagi, co do jego budowy.
Pozdrawiam serdecznie,
Jacek G. Maj
jacek(malpa)maj.ca
Cytować
0 #2 Jola 2012-08-21 22:48
Dzien dobry Pani :-) Od miesiaca pieke samodzielnie chleb mieszany na zakwasie zytnim. Prosze wybaczyc brak polskich liter, proba ustawienia ich spowodowala kompletny balagan, wiec musialam zrezygnowac. Od kilku lat mieszkam w Irlandii i mimo, ze sa tutaj polskie sklepy z polskim pieczywem, to o zgrozo, jest pakowany w foliowych workach. Mowy wiec nie ma o chrupiacej skorce. Ja zaledwie zaczelam przygode z pieczeniem chleba, wiec jak na razie jeszcze nie potrafie upiec takiego chleba, ale wszystko przede mna. Ja w ogole jestem poczatkujacym wypiekaczem, bo ciast samodzielnie nie pieklam, tylko pomagalam wczesniej, bedac jeszcze w Polsce, mamie. Tutaj, strasznie zatesknilam za drozdzowym plackiem, albo zawijancem, a mama ktora chetnie dla mnie piekla, daleko. Ta chec tak mnie zdeterminowala, ze wreszcie sie odwazylam i zaczelam piec. Spodobalo mi sie to bardzo, nie tylko sama konsumpcja, ale wlasnie zrobienie ciasta. Problemem jest to, ze moj maz nie przepada za ciastami, a ja mam entuzjazmu na pieczenie kazdego dnia. Eksperymentuje zatem z nadzieniami, tak zeby i jego zadowolic. Przyszedl wiec dzien, kiedy zaczelam piec chleb. Efekt jest taki, ze juz nie kupujemy pieczywa w sklepie. Dojrzewa we mnie zamysl, na eksperymenty w dziedzinie chleba. Pani wypieki sa takie piekne i wygladaja tak kuszaco, ze mam zamiar nieustawac w wysilkach by chociaz w przyblizeniu uzyskac podobne. I tutaj niestety mam powazny problem. Mieszkamy w mieszkaniu, w ktorym wprawdzie jest piekarnik elektryczny, a ten posiada grill i funkcje rozmrazania - z czego nie korzystam, natomiast nie posiada czegos takiego jak ogrzewanie gora i dol. Zostalo to zastapione termoobiegiem. Na wielu stronach internetowych poswieconych pieczeniu ciast, wskazowki dotyczace temperatury pieczenia, okreslaja takze koniecznosc wylaczenia termoobiegu. A ja nie moge. :sad: Kiedys, pewnego pieknego dnia kupie porzadny piekarnik z potrzebnymi funkcjami, a jeszcze kiedys moze bede miala taki piekny piec do chleba. Pozdrawiam Pania serdecznie i dziekuje za wspaniala strone. :-)
Cytować
0 #1 Joan_na 2012-04-23 18:25
wow! też marzą o takim piecu w ogrodzie...piękna sprawa.
Pozdrawiam Joan_na
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 11

Wczoraj 421

Tydzień 2093

Miesiąc 7191

Wszystkich 13181264