Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Chleb żytni razowy

    Jakub Jakub 13.12.2018 20:12
    Ależ skąd, jestem zainteresowany. Tylko, że poszedłem po rozum do głowy, a właściwie do wcześniejszych ...
     
  • Chleba

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 11.12.2018 13:52
    Jak każdy może być pieczony również w formie.
     
  • Chleba

    Aga Aga 11.12.2018 13:16
    Czy ten chleb musi być pieczony na kamieniu?
     
  • Chleb z kaszy palonej

    Bożena Bożena 09.12.2018 11:21
    :lol: Upiekłam wczoraj w wąskich foremkach te gryczane chleby. Samoocena: są extra. :lol: No cóż ...
     
  • Chleb z kaszy palonej

    Bożena Bożena 05.12.2018 14:28
    Dziękuję Pani Małgorzato. :-) Wracam do pieczenia w keksówkach.

Może to jeszcze nie pożegnanie, ale moja strona o pieczeniu istnieje już ponad 13 lat. To bardzo długo. Zainwestowałam w nią dużo czasu, energii i nie tylko :). 

Ale wszystko się kiedyś kończy. Strona się zestarzała a ja razem z nią. Postanowiłam więcej w nią nie inwestować, ale też uprzedzając wszystkie pytania - nie zamykać, chociaż działa niestety coraz gorzej. Mam nadzieje, że jeszcze trochę powisi w internetowej przestrzeni i paru osobom się przyda. Niewiele osób już tutaj zagląda i wcale się temu nie dziwię. Jest teraz tyle innych źródeł informacji. Internet dzisiaj to nie blogi i strony, ale głównie media społecznościowe jak FB i IG.* Era długich artykułów i ciekawych komentarzy niestety już się kończy. Nikt nie ma czasu czytać, wymieniać doświadczeNią. Trochę szkoda. Wstawiamy zdjęcia, do tego krótki tekst,  dajemy ❤️, lajkujemy i gotowe..

A ja tutaj dziękuję wszystkim, którzy tak licznie mnie odwiedzali przez lata. Dziekuje za wiele ciepłych słów, za konstruktywne komentarze i dzielenie się swoimi doświadczeniami. 

Pozdrawiam

Małgorzata Zielinska-Głowacka

* a na Instagramie mnie  też można znaleźć,  wstawiam tam czasami jakieś nowe wypieki :) @maglowac

Komentarze   

0 #6 Dani 2018-10-15 03:18
Bardzo dziękuję za te lata pracy nad blogiem i za wszystkie przepisy. Mam nadzieję, że strona jeszcze długo utrzyma się w sieci, bo informacje tu zebrane są naprawdę bezcenne. Do "Zakwasu na wesoło" odsyłam każdego, kto pyta mnie o jego tajniki. :) Sama piekę na zakwasie od ponad pięciu lat i wypracowałam własne procedury, ale i tak tu zaglądam, by szukać inspiracji. Tym razem zajrzałam, by nauczyć się czegoś o chlebach bezglutenowych i jak zwykle znalazłam mnóstwo cennych informacji. Pozostaję z nadzieją, że czasem pojawi się tu nowy przepis. Pozdrawiam! :)
Cytować
0 #5 Janek 2018-09-20 19:24
Dzień dobry. Jestem początkujący. Dwukrotnie wyhodowałem zakwas żytni i upiekłem chleb.Pozostałą część zakwasu wstawiałem do lodówki. Po kilku dniach dokarmiałem (łyżka mąki i łyżka wody) i przed włożeniem do lodówki pozostawiałem na kilka godzin w kuchni (24 -25 stopni) Po kolejnych 6-7 dniach zakwas w lodówce pleśniał. Liczćą na Pani Życzliwość bardo proszę o wskazanie błędu, który popełniam.
Z góry dziękuję i życzę wszystkiego najlepszego. Janek emeryt.
Cytować
0 #4 Joanna 2018-09-14 02:19
Pani Małgorzato bardzo proszę utrzymywać tą stronę. Może trzeba się dorzucić? 8) Założę się, że znajdzie się kilka osób, dla których ta strona jest wciąż istotna :) Polecam stronę początkującym. Zaglądam zawsze jak czegoś nie rozumiem, zapomnę albo chcę upiec coś pysznego dla naszych niedzielnych gości. Pozdrawiam, Psotna
Cytować
0 #3 E. 2018-09-07 22:52
Bardzo proszę nie zamykać!!! Ta strona jest genialna, to kopalnia wiedzy o zakwasie i naprawdę uratowała nas chlebowo podczas pobytu w Anglii (tam powszechnie dostępne chelny są straszne). Rozumiem, że może nie chcieć Pani jej kontynuować, ale byłoby naprawdę wielką szkodą zamykanie jej. Pozdrawiam serdecznie!
Cytować
0 #2 MZ 2018-09-05 09:27
Ha, dopiero teraz znalazłam Twój komentarz :lol: jak on się ukrył ? Masz racje - póki co pieczemy dalej
Cytować
0 #1 Wanda 2018-02-23 22:33
Małgorzato, starzałam się razem z Tobą i tą stroną, ale chyba jeszcze tak źle z nami nie jest :lol: Pieczemy dalej...
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 15

Wczoraj 378

Tydzień 1604

Miesiąc 4666

Wszystkich 13365939