Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pszenny receptura bazowa

    Wojtek Wojtek 30.05.2020 20:46
    Dzień dobry. Dziękuję za przepis. Zrobiłem ten chleb już 3 razy jako bochenek i jest bardzo dobry ...
     
  • Mieszany - przepis bazowy

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 27.05.2020 07:31
    Tak, chleb powinien podwoić swoją objętość przed włożeniem do piekarnika i z dwojga złego lepiej ...
     
  • Mieszany - przepis bazowy

    Artur Artur 27.05.2020 06:16
    Oczywiście 25 min pieczenia w podanych temperaturach. Będę pamiętał, że ciasto musi być wyrośnięte ...
     
  • Mieszany - przepis bazowy

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 26.05.2020 16:50
    Nie bardzo rozumiem pierwszego zdania. 25 minut wyrastania czy pieczenia? Jeśli słabo wyrastał to ...
     
  • Mieszany - przepis bazowy

    Artur Artur 26.05.2020 15:26
    Witam. Przy tych temperaturach mojemu chlebowi wystarczyło jakieś 25 min. Jednak w środku jest surowy.

 


Na pożegnania widać jeszcze nie pora. Trudne czasy. 
W sklepach nie ma drożdży a Ty nie masz zakwasu?

Zakwas na skróty jest w dziale:

Receptury > Pieczywo na zakwasie > Pieczywo żytnie > Chleb Babci za pół ceny

Wystarczy mieć mąkę żytnia,  lepiej 720 ale i razowa ujdzie, 2 ziemniaki, mleko oraz 2 dni czasu. Ale czasu mamy teraz jakby trochę wiecej .. 😅

 A jeśli jesteś szczęściarzem i posiadasz drożdże oraz zwykłą mąkę pszenną to polecam ten chleb   szybki chleb na trudny czas.

Pamiętacie, że świeże drożdże można mrozić? Najlepiej podzielić kostkę na porcje ok 12-14g (to jest wg mnie wystarczająca ilość na 500g mąki) zawinąć je w folię alu i do zamrażarki.

 Do roboty! Na pewno się uda! W razie czego służę pomocą 👍

  #zostanwdomu #upieczchleb

pozdrawiam

Małgorzata Zielinska-Głowacka

Można mnie też znaleźć na Instagramie -  wstawiam tam czasami jakieś nowe wypieki :)

Zajrzyjcie proszę ➡️ @malgorzata.zg

Komentarze   

0 #6 Dani 2018-10-15 03:18
Bardzo dziękuję za te lata pracy nad blogiem i za wszystkie przepisy. Mam nadzieję, że strona jeszcze długo utrzyma się w sieci, bo informacje tu zebrane są naprawdę bezcenne. Do "Zakwasu na wesoło" odsyłam każdego, kto pyta mnie o jego tajniki. :) Sama piekę na zakwasie od ponad pięciu lat i wypracowałam własne procedury, ale i tak tu zaglądam, by szukać inspiracji. Tym razem zajrzałam, by nauczyć się czegoś o chlebach bezglutenowych i jak zwykle znalazłam mnóstwo cennych informacji. Pozostaję z nadzieją, że czasem pojawi się tu nowy przepis. Pozdrawiam! :)
Cytować
0 #5 Janek 2018-09-20 19:24
Dzień dobry. Jestem początkujący. Dwukrotnie wyhodowałem zakwas żytni i upiekłem chleb.Pozostałą część zakwasu wstawiałem do lodówki. Po kilku dniach dokarmiałem (łyżka mąki i łyżka wody) i przed włożeniem do lodówki pozostawiałem na kilka godzin w kuchni (24 -25 stopni) Po kolejnych 6-7 dniach zakwas w lodówce pleśniał. Liczćą na Pani Życzliwość bardo proszę o wskazanie błędu, który popełniam.
Z góry dziękuję i życzę wszystkiego najlepszego. Janek emeryt.
Cytować
0 #4 Joanna 2018-09-14 02:19
Pani Małgorzato bardzo proszę utrzymywać tą stronę. Może trzeba się dorzucić? 8) Założę się, że znajdzie się kilka osób, dla których ta strona jest wciąż istotna :) Polecam stronę początkującym. Zaglądam zawsze jak czegoś nie rozumiem, zapomnę albo chcę upiec coś pysznego dla naszych niedzielnych gości. Pozdrawiam, Psotna
Cytować
0 #3 E. 2018-09-07 22:52
Bardzo proszę nie zamykać!!! Ta strona jest genialna, to kopalnia wiedzy o zakwasie i naprawdę uratowała nas chlebowo podczas pobytu w Anglii (tam powszechnie dostępne chelny są straszne). Rozumiem, że może nie chcieć Pani jej kontynuować, ale byłoby naprawdę wielką szkodą zamykanie jej. Pozdrawiam serdecznie!
Cytować
0 #2 MZ 2018-09-05 09:27
Ha, dopiero teraz znalazłam Twój komentarz :lol: jak on się ukrył ? Masz racje - póki co pieczemy dalej
Cytować
0 #1 Wanda 2018-02-23 22:33
Małgorzato, starzałam się razem z Tobą i tą stroną, ale chyba jeszcze tak źle z nami nie jest :lol: Pieczemy dalej...
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 522

Wczoraj 629

Tydzień 4111

Miesiąc 25158

Wszystkich 13599260