Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Mamy zakwas i co dalej?

    titi titi 14.11.2019 19:00
    Tak właśnie robię, zawijam w kocyk elektryczny, choć on się włącza i wyłącza, więc ideał to to ...
     
  • Mamy zakwas i co dalej?

    MZ MZ 08.11.2019 11:29
    W zimniejszych porach roku może to być rzeczywiście problemem. Na szczęście, bądź nieszczęście lata mamy ...
     
  • Mamy zakwas i co dalej?

    titi titi 08.11.2019 04:45
    Dla mnie nie lada problemem jest uzyskać ciut wyższą temperaturę do wyrastania zaczynu, a co dopiero ...
     
  • Żytni razowy z kminkiem

    Tomasz Tomasz 18.10.2019 17:33
    Teraz po latach, a wracam tutaj regularnie, rozumiem jak ten chleb jest zrobiony. Fermentacja mlekowa ...
     
  • Razowy 90% żytni

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 15.10.2019 20:17
    Myśle, ze modyfikacje zaszkodziły. Jeśli nie robiłaś zaczynu trójfazowego, dokładnie tak jak w przepisie ...

bagietkiPe pokro003 

 

 Moja strona o pieczeniu chleba istnieje już ponad 14 lat. To bardzo długo. Zainwestowałam w nią dużo czasu, energii i nie tylko :). 

 Ale wszystko się kiedyś kończy. Strona się zestarzała a ja razem z nią. Postanowiłam więcej w nią nie inwestować, ale też uprzedzając wszystkie pytania - nie zamykać.  Mam nadzieje, że mimo różnych przeciwności, jeszcze trochę powisi w internetowej przestrzeni i paru osobom się przyda.

 Niewiele osób  tutaj zagląda i wcale się temu nie dziwię. Jest teraz tyle innych źródeł informacji.

Internet dzisiaj to nie blogi i strony, ale głównie media społecznościowe jak FB i IG.* Era długich artykułów i ciekawych komentarzy niestety już się kończy. Nikt nie ma czasu czytać, wymieniać doświadczeń. Trochę szkoda. Wstawiamy zdjęcia, do tego krótki tekst,  lajkujemy, dajemy ❤️  i gotowe..

 

A ja tutaj dziękuję wszystkim, którzy tak licznie mnie odwiedzali przez wszystkie lata. Dziekuje za wiele ciepłych słów, za konstruktywne komentarze i dzielenie się swoimi doświadczeniami. 

 Ale pieczemy dalej 👍

 

Pozdrawiam

Małgorzata Zielinska-Głowacka

 

* na Instagramie też mnie można znaleźć,  wstawiam tam czasami jakieś nowe wypieki :)

Zajrzyjcie proszę ➡️ @maglowac 

Komentarze   

0 #6 Dani 2018-10-15 03:18
Bardzo dziękuję za te lata pracy nad blogiem i za wszystkie przepisy. Mam nadzieję, że strona jeszcze długo utrzyma się w sieci, bo informacje tu zebrane są naprawdę bezcenne. Do "Zakwasu na wesoło" odsyłam każdego, kto pyta mnie o jego tajniki. :) Sama piekę na zakwasie od ponad pięciu lat i wypracowałam własne procedury, ale i tak tu zaglądam, by szukać inspiracji. Tym razem zajrzałam, by nauczyć się czegoś o chlebach bezglutenowych i jak zwykle znalazłam mnóstwo cennych informacji. Pozostaję z nadzieją, że czasem pojawi się tu nowy przepis. Pozdrawiam! :)
Cytować
0 #5 Janek 2018-09-20 19:24
Dzień dobry. Jestem początkujący. Dwukrotnie wyhodowałem zakwas żytni i upiekłem chleb.Pozostałą część zakwasu wstawiałem do lodówki. Po kilku dniach dokarmiałem (łyżka mąki i łyżka wody) i przed włożeniem do lodówki pozostawiałem na kilka godzin w kuchni (24 -25 stopni) Po kolejnych 6-7 dniach zakwas w lodówce pleśniał. Liczćą na Pani Życzliwość bardo proszę o wskazanie błędu, który popełniam.
Z góry dziękuję i życzę wszystkiego najlepszego. Janek emeryt.
Cytować
0 #4 Joanna 2018-09-14 02:19
Pani Małgorzato bardzo proszę utrzymywać tą stronę. Może trzeba się dorzucić? 8) Założę się, że znajdzie się kilka osób, dla których ta strona jest wciąż istotna :) Polecam stronę początkującym. Zaglądam zawsze jak czegoś nie rozumiem, zapomnę albo chcę upiec coś pysznego dla naszych niedzielnych gości. Pozdrawiam, Psotna
Cytować
0 #3 E. 2018-09-07 22:52
Bardzo proszę nie zamykać!!! Ta strona jest genialna, to kopalnia wiedzy o zakwasie i naprawdę uratowała nas chlebowo podczas pobytu w Anglii (tam powszechnie dostępne chelny są straszne). Rozumiem, że może nie chcieć Pani jej kontynuować, ale byłoby naprawdę wielką szkodą zamykanie jej. Pozdrawiam serdecznie!
Cytować
0 #2 MZ 2018-09-05 09:27
Ha, dopiero teraz znalazłam Twój komentarz :lol: jak on się ukrył ? Masz racje - póki co pieczemy dalej
Cytować
0 #1 Wanda 2018-02-23 22:33
Małgorzato, starzałam się razem z Tobą i tą stroną, ale chyba jeszcze tak źle z nami nie jest :lol: Pieczemy dalej...
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 86

Wczoraj 265

Tydzień 1266

Miesiąc 3989

Wszystkich 13467367