Wasze komentarze

  • Zakwas - porady praktyczne
    Nie mam pojęcia co się dzieje. Spróbowałam reanimować chleb orkiszowy drożdżami instant, po 14 ...24.07.14 08:31 przez Renata
  • Zakwas - porady praktyczne
    Dziękuję Pani Małgosiu za odpowiedź. Mam tylko taką wątpliwość: pszenny i orkiszowy może z droż...24.07.14 07:36 przez Renata
  • Zakwas - porady praktyczne
    Wyglada na to, ze to zakwas. Ciasta szybko zagniotlabym jeszcze raz z dodatkiem drozdzy (najlep...24.07.14 07:06 przez Małgorzata Zielinska
  • Zakwas - porady praktyczne
    No i mam kłopot i nie wiem jak go wytłumaczyć, ani jak z niego wybrnąć. Ożywiony i jak się zdaw...23.07.14 22:52 przez Renata

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

chleb ryżowy

Email

Chleb ryżowy bezglutenowy na zakwasie ryżowym

350g zakwas ryżowy przygotowany wg tej receptury
100g mąka ryżowa
100g mąka gryczana
100g mąka kukurydziana
180g wody
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka soli
2 łyżki oleju

Siemią lniane zalać gorącą wodą i odstawić na kilka godzin do ostygnięcia. Tę wodę użyjemy potem do ciasta chlebowego. 

Make przesiać, wymieszać z zaczynem, wodą i namoczonym siemieniem lnianym. Na końcu dodać sól i olej. Wymieszać na dość luźne ciasto. Ciasto nie będzie się specjalnie kleić, ale też nie uda się a niego uformować kuli, jak to ciasto bez glutenu. 

Lekko wyrobioną masę zostawić na ok. 30-40 minut. 

Foremkę wysmarować olejem, wysypać mąką kukurydzianą lub ryżową i nałożyć do niej ciasta do 1/2 wysokości. Mokrą łyżką wyrównać powierzchnię chleba, dobrze przykryć i odstawić na 3-4 godziny do wyrośnięcia. Powinno przyrosnąć do brzegów formy. Wierzch chleba można posmarować olejem. 

Piec w temperaturze 200°C ok. 45 minut do 1 godziny aż będzie brązowe.

Chleb jest dość smaczny, wnętrze ma lekko wilgotne, nie kruszy się ani nie klei.

Powiązane artykuły
Dotychczas robiłam chleby bezglutenowe na bazie kaszy gryczanej niepalonej. Ponieważ ciągle dążę do wymyślenia chleba bezglutenowego „ idealnego”, (czytaj: ciemnego, wilgotnego i aromatycznego) pomyślałam sobie, czemu by nie spróbować z kaszą p... Więcej...
Bardzo razowy ze słonecznikiem Nazwałam ten chleb bardzo razowym głównie z powodu jego koloru. Jest bardzo ciemny: lekko granatowy i fioletowy. Ten dość dziwny odcień uzyskałam przez użycie ryżu czarnego, który po ugotowaniu zmienia się w fiolet... Więcej...
Próbowałam kilkakrotnie piec chleb z mąki ze zmielonej kaszy jaglanej. Jednak ciagle wydawał mi się lekko gorzkawy. Dlatego zdecydowałam się jednak nachleb z dodatkiem już ugotowanej kaszy jaglanej odpowiednio przygotowanej. Kaszę zwykle po dokładn... Więcej...
 

Komentarze  

 
0 #13 Alpio 2014-07-15 20:27
Niestety odsyłacz do zakwasu nie działa :sad: błąd 404 wyskakuje :sad:
Cytować
 
 
+1 #12 Małgorzata Zielińska 2013-12-15 11:39
Wystarczy kliknąć w słowa "wg tej receptury"
Cytować
 
 
+1 #11 Monika 2013-12-15 10:38
Witam mam pytanie co do przepisu na zaczyn do chleba ryzowego.
Pisze, zeby maki wymieszac z zaczynem ale nie pisze jak go zrobic???prosze o odp. Mnie i teresuje chleb bez cukru drozdzy i glutenu. Pozdraia.
Cytować
 
 
+1 #10 Nocek 2013-06-27 20:20
Witam, czy takie chleby można piec w automatach do pieczenia chleba? czy lepiej normalnie w piekarniku?
Cytować
 
 
0 #9 Małgorzata Zielińska 2013-06-19 07:18
Z rodzajami i ilością poszczególnych typów mąki można i trzeba eksperymentować .
Jeśli chodzi o siemie lniane to daje ono tutaj lepszą konsystencje ciasta, a chleb potem mniej sie kruszy. Nie wiem czy jajko jest dobrym pomysłem, moze lepiej dodać jedna łyżkę oleju więcej..
Cytować
 
 
0 #8 Gabriela 2013-06-18 22:41
czy mąkę kukurydzianą, ze względu na alergię córeczki mogę zastąpić dając więcej ryżowej lub gryczanej? nie mogę również użyć siemienia lnianego (alergia) i czy w takim wypadku można dodać jajko (jajko akurat nie uczula :-) ?
Cytować
 
 
+1 #7 Małgorzata Zielińska 2013-05-24 11:00
Zakwas potrzebuje ciepła. Znajdź w domu cieple miejsce lub ogrzej go kocem, ciepłą wodą - sposobów jest dużo. Inaczej nic z niego nie będzie.
Cytować
 
 
+1 #6 Justyna 2013-05-24 10:34
Czy zakwas ryzowy musi podwoic swoja objetosc czy tylko maja pokazac sie bombelki? U mnie w domu jest ok 21 stopni wiec czy on w ogole ruszy?
Cytować
 
 
0 #5 Kamila 2013-05-22 22:39
Chleb przepyszny!!! Pierwszy raz pieklam chleb bezglutenowy i po niemilych doswiadczeniach z nalesnikami bezglutenowymi (przepisy z innych witryn) nie spodziewalam sie zadnej rewelacji- a tu cudowna niespodzianka!! ! Pieklam dokladnie wg przepisu, ciasto podzielilam na dwie porcje i pieklam osobno w malych blaszkach. Jedyny minus to fakt, ze chleb niezbyt mi wyrosl i kanapki byly waskie, ale za to smak- tak jak mowilam- pierwsza klasa! Chlebek pieczony byl dla mojej coreczki a wyszedl taki smaczny , ze pozostali- wolni od uczulenia czlonkowie rodziny z checia go podjadali :lol: Dziekuje za przepis!!!
Cytować
 
 
+1 #4 mirabbelka 2012-11-30 08:02
Myśle, ze można tak i tak jesli chodzi o zmielenie.
Ja siemie zalewam gorąca woda z czajnika czyli chyba wrzątkiem ;-)
Cytować
 

Dodaj komentarz


Aktualności

Domowa piekarnia

Domowa piekarnia Księżka jest odpowiedzią na komentarze i liczne sugestie, że strona jest zbyt obszerna, a treść jej powinna być podana krótko, zwiąźle i w punktach :)
Dział poświącony przepisom w "Domowej Piekarni" podzielony jest na III cząści: pieczywo drożdżowe, wszystko o zakwasie, pieczywo bezglutenowe.

zobacz więcej »

Drożdżowe wypieki

Drożdżowe wypieki ABC ciasta drożdżowego - księżka dla tych, którzy zaczynają przygodą z pieczeniem. Chociaż to praktyka czyni mistrza dobrze jest na początek przyswoić sobie parą reguł i sekretów ciasta. To szybko zaprocentuje. Nawet się nie spostrzeżecie, kiedy ujrzycie w oczach domowników podziw, a wśród znajomych zyskacie sławą.

zobacz więcej »

© Copyright Małgorzata Zielińska. Kopiowanie zabronione.
Projekt i realizacja: strony www E-LIME.