Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Gdzie trafiłeś?

Pieczenie chleba - gdzie trafiłeś?

To nie jest strona dla piekarzy ani technologów piekarstwa. To jest zbiór informacji dla zwykłego zjadacza chleba, który chce upiec zdrowy i smaczny produkt na własne potrzeby bez dużej wiedzy teoretycznej oraz umiejętności praktycznych. Strona ta powstała na prośbę osób, które gubiły się kopiując moje wątki chlebowe na różnych forach kulinarnych. Spróbowałam je tutaj uporządkować.

Przepisy podzielone są na 3 zasadnicze grupy: pieczywo na zakwasie, pieczywo drożdżowe oraz pieczywo bezglutenowe. Ponadto znajdziecie tutaj praktyczne informacje dotyczące wyposażenia domowej piekarni oraz informacje dotyczące miar i wag.

O autorce przepisów i receptur chlebowych

O autorce

Moja przygoda z pieczeniem chleba na zakwasie zaczęła się ok 10 lat temu. Tak mnie to wciągnęło, że piekę i eksperymentuję bez przerwy, a zapach z mojej domowej piekarni towarzyszy nam ciągle. Do upieczenia dobrego chleba potrzebna jest tylko mąka, woda, sól, trochę sprzętów kuchennych i jedno najważniejsze: bardzo dużo cierpliwości.

Ale wystarczy trochę poczytać na ten temat, a potem spróbować, aby dojść do wniosku, że wyhodowanie zakwasu, dalsze prowadzenie go i pieczenie chleba na zakwasie jest sprawą bardzo prostą ...

Nie bójcie się zakwasu!

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Borodinsky

    tomasz z Lublina tomasz z Lublina 14.11.2017 15:22
    Przybyłem, zobaczyłem, upiekłem. Zbieram okruszki. Świetna modyfikacja. Nie było słodu ani melasy.
     
  • Pszenno-żytni ze słonecznikiem

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 13.11.2017 21:49
    Tak oczywiście. Po wyrośnięciu w koszyku można go wrzucić do uprzednio dobrze nagrzanego garnka.
     
  • Pszenno-żytni ze słonecznikiem

    bozena bozena 13.11.2017 10:02
    Witam, czy mozna ten chleb upiec w garnku zeliwnym? :-?
     
  • Pszenno-żytni ze słonecznikiem

    Anna Anna 11.11.2017 11:43
    Ja robię go w automacie a pieke w piekarniku ws zystkie składniki mieszam ok 10 /15 minut zostawiam na.
     
  • Razowy pszenno-żytni 50%

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 10.11.2017 17:00
    Jak prawie wszystkie receptury P.Reinharta i ten chleb ma dodatek drożdży. Zazwyczaj zmieniam ten ...

Zobacz więcej zdjęć chlebów.

Statystyki

Dzisiaj 115

Wczoraj 511

Tydzień 626

Miesiąc 10099

Wszystkich 13224231