Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Gdzie trafiłeś?

Pieczenie chleba - gdzie trafiłeś?

To nie jest strona dla piekarzy ani technologów piekarstwa. To jest zbiór informacji dla zwykłego zjadacza chleba, który chce upiec zdrowy i smaczny produkt na własne potrzeby bez dużej wiedzy teoretycznej oraz umiejętności praktycznych. Strona ta powstała na prośbę osób, które gubiły się kopiując moje wątki chlebowe na różnych forach kulinarnych. Spróbowałam je tutaj uporządkować.

Przepisy podzielone są na 3 zasadnicze grupy: pieczywo na zakwasie, pieczywo drożdżowe oraz pieczywo bezglutenowe. Ponadto znajdziecie tutaj praktyczne informacje dotyczące wyposażenia domowej piekarni oraz informacje dotyczące miar i wag.

O autorce przepisów i receptur chlebowych

O autorce

Moja przygoda z pieczeniem chleba na zakwasie zaczęła się ok 10 lat temu. Tak mnie to wciągnęło, że piekę i eksperymentuję bez przerwy, a zapach z mojej domowej piekarni towarzyszy nam ciągle. Do upieczenia dobrego chleba potrzebna jest tylko mąka, woda, sól, trochę sprzętów kuchennych i jedno najważniejsze: bardzo dużo cierpliwości.

Ale wystarczy trochę poczytać na ten temat, a potem spróbować, aby dojść do wniosku, że wyhodowanie zakwasu, dalsze prowadzenie go i pieczenie chleba na zakwasie jest sprawą bardzo prostą ...

Nie bójcie się zakwasu!

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Chleb orkiszowy

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 23.02.2020 19:02
    Po kolei: Rzeczywiście temperatura i długość wyrastania ma wpływ na kwaśny smak. No i oczywiście ...
     
  • Chleb orkiszowy

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 23.02.2020 18:54
    Tak, 9 godzin w temp pokojowej to dość długo. Moje chleby (głównie orkiszowe) rosną w pobliżu grzejnika ...
     
  • Chleb orkiszowy

    Agnieszka Agnieszka 23.02.2020 15:30
    przeczytałam posty poniżej i mam pytanie - czy możliwe faktycznie że czleb wyszedł ciężkawy i kwaskowaty ...
     
  • Chleb orkiszowy

    Agnieszka Agnieszka 23.02.2020 15:22
    Dzień dobry, upiekłam wczoraj wieczorem drugi chlebek - orkiszowy, wyglądał przepięknie, nie wiem ...
     
  • Zakwas pszenny (metoda francuska)

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 21.02.2020 15:18
    Cudownie jest czytać takie entuzjastyczne wpisy i pozytywnie zazdroszczę :) Może tez chciałabym ...

Zobacz więcej zdjęć chlebów.

Statystyki

Dzisiaj 22

Wczoraj 558

Tydzień 22

Miesiąc 9123

Wszystkich 13501391