Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pieczywo drożdżowe

    MZ MZ 03.06.2022 11:35
    Ale zniknęły raptem chyba 4 przepisy np. na chleb drożdżowy tzw wiktoriański, bostonskie bułeczki ...
     
  • Pieczywo drożdżowe

    katarzyna katarzyna 03.06.2022 11:11
    A czy jeszcze gdzieś - na innych stronach, blogach, w ksiązkach ocalały? BŁAGAM o wskazówki (i pluję ...
     
  • Pieczywo drożdżowe

    MZ MZ 30.05.2022 13:55
    Przykro mi! Niestety niektóre przepisy zniknęły z przyczyn ode mnie niezależnych. Zostały ...
     
  • Pieczywo drożdżowe

    Ana Ana 30.05.2022 08:15
    Czy tu sa jakies przepisy? Gdy wchodze na "pieczywo drozdzowe" to sa same komentarze!
     
  • Prosty jasny

    MZ MZ 30.04.2022 18:05
    Nie ma czegoś takiego „zwykle” w recepturach chlebowych. To 1:1 dotyczy zwykle ;-) grubej mąki ...

 

Bułki hamburgerowe

 

Składniki na 6 dużych bułek a 90g

  • 2 duże jajka
  • 15 g cukru
  • 70 ml mleka
  • 65 g masła
  • 10 g soli
  • 5 g drożdży instant
  • 280 g mąki (typ 550)
  • sezam do p osypania

Mąkę wymieszać z drożdżami. Mleko, masło, cukier i sól podgrzać. Kiedy mieszanina przestygnie dodać rozbełtane jajka. Przed połączeniem z mąką odłożyć 1,5 łyżeczki na póżniej.

Wyrabiać przez kilka minut na gładkie ciasto, w razie konieczności skorygować konsystencję dodając trochę maki lub mleka.

Odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Podzielić na 6 porcji, uformować zgrabne bulki i odstawić ponownie do wyrośnięcia na 1 godz. Dobrze wyrośnięte bulki posmarować wcześniej pozostawioną mieszaniną mleka i masła, posypać sezamem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C z termoobiegiem ok 15-20 minut do pięknego zbrązowienia.

 

Komentarze   

0 #4 MZ 2022-04-25 06:54
Proszę kliknąć na stronie > receptury chlebowe > drożdżowe wypieki Są tam M.in. bułki murarki.
Jeśli chodzi o pieczywo bezglutenowe to wszystko na temat zakwasu i receptur umieściłam w dziale > pieczywo bezglutenowe. Zapraszam
Cytować
0 #3 Aleksandra 2022-04-24 10:00
Dzień dobry,
czy ma Pani inny przepis na bułki zwykłe, nie hamburgerowe. Z dużym zaciekawieniem śledzę Pani przepisy z instrukcjami na wykonanie chlebów, szczególnie bezglutenowych . Sama piekę od kilku lat chleb orkiszowy na zakwasie . Jeszcze mam pytanie - czy zakwas bezglutenowy robić tak ja żytni , tylko na mące gryczanej ?

Pozdrawiam
Aleksandra Byrczek
Cytować
+1 #2 MałgorzataZielinska 2020-05-23 10:53
Bardzo się cieszę, pozdrawiam M
Cytować
0 #1 Małgosia z Akacjoweg 2020-05-23 10:22
Bardzo dziękuję za ten przepis, bułki są idealne. Nie szukam już innych, nie zmieniam. To jest to ! Pozdrawiam serdecznie

https://akacjowyblog.blogspot.com/2020/05/wegetarianski-burger-z-czerwonej-fasoli.html?showComment=1590228685444#c7968489130242701144
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 101

Wczoraj 200

Tydzień 660

Miesiąc 4388

Wszystkich 13908656