Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pszenny receptura bazowa

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 01.06.2020 19:53
    Można. Ale 2kg bochenek będzie trochę trudno uformować.... Na pewno lepiej podwoić składniki i zrobić ...
     
  • Pszenny receptura bazowa

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 01.06.2020 19:47
    - To, ze mąka jest eko wcale nie oznacza, ze ma dużo białka. Na pewno jest zdrowsza i lepsza w smaku.
     
  • Pszenny receptura bazowa

    marcin marcin 01.06.2020 17:43
    Witam ponownie! Czy można podwoić ilości i zrobić większy chlebek? Oczywiście zakwas jest w pełni ...
     
  • Pszenny receptura bazowa

    Wojtek Wojtek 30.05.2020 20:46
    Dzień dobry. Dziękuję za przepis. Zrobiłem ten chleb już 3 razy jako bochenek i jest bardzo dobry ...
     
  • Mieszany - przepis bazowy

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 27.05.2020 07:31
    Tak, chleb powinien podwoić swoją objętość przed włożeniem do piekarnika i z dwojga złego lepiej ...

W domu ponad 30 stopni. Czy zrezygnować z pieczenia chleba? U mnie w grą wchodzi albo rezygnacja z jedzenia pieczywa w ogóle lub też szybki chleb, który nie zmusi mnie do wielogodzinnego stania w gorącej kuchni. Ten jest właśnie taki...

 

 letni_zzie_pod

Szybki, lekko razowy chleb na lato

chleb drożdżowy, który będzie trochę przypominał razowy chleb na zakwasie. Robi się go szybko - pozostaje świeży 2-3 dni. Można zrobić trochę wiącej i zamrozić.

proporcje na 1 bochenek ok 1000g

  • wyrastania zaczynu drożdżowego - 5-10 minut
  • wyrabianie ciasta - 10 minut
  • 1.wyrastanie ciasta - 30 minut
  • 2. wyrastanie uformowanego chleba - ok. 40 minut
  • pieczenie - 40 minut

 

Składniki ciasta chlebowego:

  • 230g ugotowanych ziemniaków
  • 500g mąki według uznania, (ale z przewaga pszennej)
  • ja użyłam
    - 200g maki pszennej razowej typ 2000
    - 50g maki żytniej razowej typ 200
    - 250g maki pszennej typ 650
  • ok. 200g letniej wody (można użyć tej z gotowania ziemniaków)
  • 1 łyżeczka drożdży instant lub 6g świeżych
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1,5 łyżeczki soli  

 

Obrane ziemniaki zagotować, odcedzoną wodą pozostawić do ciasta chlebowego.

Ostudzone i dobrze ugniecione bądź przeciśniąte przez praską ziemniaki włożyć do miski. Drożdże rozpuścić w 1-2 łyżkach letniej wody, dodać łyżką mąki z odmierzonej ilości do chleba, pozostawić na 5 minut. Połączyć z masą ziemniaczaną, wymieszać powoli dodając resztą składników. Wyrabiać ciasto ok. 10 minut, które będzie lekko klejące z powodu ziemniaków. Przykryć i odstawić w misce na 30 minut.

następnie wyjąć z miski na blat posypany mąką, rozpłaszczyć. Uformować kulą lub ułożyć w formie (pozwoli to na pieczenie w odrobiną niższej temperaturze, a co za tym idzie nie rozgrzewanie nadmiernie i tak już rozgrzanej kuchni€Ś) i odstawić do wyrośniącia przykryte ściereczką na ok 40 minut. Można też na tym etapie odstawić w szczelnie przykrytej formie do lodówki i upieczenie chleba później np. w nocy.

Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 200°C. Przed włożeniem chleba naparować za pomocą spryskiwacza do kwiatów. Chleb naciąć w kilku miejscach.

Piec ok.35- 40 minut, aż do mocnego zrumienienia powierzchni chleba.

Wystudzić na kratce

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 35

Wczoraj 479

Tydzień 514

Miesiąc 514

Wszystkich 13599871