Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Prosty jasny

    MZ MZ 30.04.2022 18:05
    Nie ma czegoś takiego „zwykle” w recepturach chlebowych. To 1:1 dotyczy zwykle ;-) grubej mąki ...
     
  • Prosty jasny

    Ewa Ewa 29.04.2022 08:27
    Witam, czym różnia sie receptury 2 chlebów mieszanych na zakwasie "Prosty jasny" a "Mieszany lekko ...
     
  • Prosty jasny

    Ewa Ewa 29.04.2022 08:06
    Witam, do przygotowania zaczynu bierze sie 2 razy więcej wody niż mąki. Zwykle jest to 1:1. Mój zaczyn ...
     
  • Chleb codzienny

    MZ MZ 25.04.2022 06:59
    Dzień Dobry, kiepski piekarnik to duzy problem przy pieczeniu chleba. Dobre nagrzanie ze wszystkich stron ...
     
  • bułki hamburgerowe

    MZ MZ 25.04.2022 06:54
    Proszę kliknąć na stronie > receptury chlebowe > drożdżowe wypieki Są tam M.in. bułki murarki. Jeśli ...

Jasny chleb o kieleckich korzeniach :)

jasny_kiel

na zaczynie z ziemniakami takim jak w chlebie "kieleckim" i "przyjaźni", ostatnio moim ulubionym. Może wykonanie pochłania trochę czasu (to kilkakrotne wyrabianie w krótkich odstąpach), ale efekt rewelacyjny

 

proporcje na 1 bochenek ok. 1200g

  • przygotowanie zaczynu - 8-10 godzin
  • wyrabianie - ok. 1 godz. ( 3 x co 10 min, 1 x po 30min)
  • I wyrastanie w misce - 3 godz. z 2-krotnym składaniem
  • II wyrastanie w koszyku - 4-5 godzin
  • pieczenie - 35 minut

    Składniki na zaczyn 350g:
  • 100g zakwasu z mąki żytniej razowej (uaktywnionego dzień wcześniej)
  • 100g ugotowanych ziemniaków (zmiksowanych lub przeciśniątych przez praską)
  • 70g kefiru lub maślanki
  • 80 g maki żytniej jasnej typ 720

Wszystkie składniki wymieszać na gładką masą, lekko przykryć i odstawić na 8-10 godzin

 

Składniki ciasta chlebowego 1200g:

  • 350g cały zaczyn jw.
  • 580g mąki pszennej typ 650 lub 550 o dużej zawartości białka
  • 270g wody
  • 1,5 łyżeczki soli

 

- Przesiać mąką, dodać do niej zaczyn i stopniowo wodą, a na końcu sól. Wyrabiać 5-6 minut do dobrego połączenia składników.

- Przykryć i odstawić na 10 minut. Można dodać trochę wody, jeśli ciasto wyda nam się zbyt zbite, bo powinno być zdecydowanie luźne.

- Wyrobić jeszcze raz (10-20 sekund) i odstawić ponownie na 10 minut.

- Powtórzyć krótkie wyrobienie i ponownie odstawić na 30 minut.
Wyrobić jeszcze raz krotko i włożyć do miski wysmarowanej olejem i przykryć szczelnie i odstawić na około 3 godziny.
W trakcie wyrastania należy przerwać proces 2 x po 1-szej i 2-giej godzinie wyrastania tzn., ciasto wyjąć, rozciągnąć na blacie, zawinąć brzegi, uformować kulą i odstawić do wyrośniącia. Ciasto na początku wyda się nam zbyt lejące, ale tak musi być! Po każdym kolejnym wyrobieniu będzie nabierało coraz lepszej konsystencji.

- Wyłożyć ciasto na blat oprószony mąką, uformować bochenek, ułożyć w koszyku do wyrastania zlepieniem do góry. Posypać mąką i przykryć szczelnie ściereczka i dodatkowo folią. Pozostawić do ponownego wyrośniącia na ok. 4-5 godzin.  Ciasto rośnie dość szybko, wiąc trzeba uważać, żeby nie przerosło.
Moje wyrastało w zimnie przez noc ok. 8 godzin i trochę to było jednak dla niego za długo€Ś Mimo to, po wyrzuceniu z makutry, w której wyrastało, na rozgrzany kamień miało jeszcze siłą podnieść się i pięknie wyrosnąć.  

 - Piekarnik nagrzać do temperatury 240°C. Przed włożeniem do zaparowanego piekarnika chleb naciąć.

 - Piec ok. 35 minut, aż będzie równomiernie brązowy, a postukany od spodu wyda głuchy dźwiąk.

-  Wystudzić na kratce. 

To wspaniały jasny chleb o pięknym delikatnym miąższu!

Komentarze   

0 #1 Wanda 2012-05-10 18:19
Być może pytania nie są już aktualne, bo wpis był w lutym, ale kamień kupiłam przez internet. Wystarczy wpisać hasło KAMIEŃ DO PIZZY i pokażą się informacje. Natomiast jeśli chodzi o zaparowany piekarnik, to należy wsunąć do piekarnika chleb, a potem psiknąć spryskiwaczem do kwiatów kilka razy na jeden bok, kilka na drugi bok piekarnika (byle nie na chleb, bo może opaść i nie na grzałki). I to jest ten zaparowany piekarnik w pierwszej fazie pieczenia. I nie chodzi o pieczenie na parze, tylko trochę pary w piekarniku na początku pieczenia. Pozdrawiam.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 57

Wczoraj 135

Tydzień 611

Miesiąc 2930

Wszystkich 13791104