Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Gdzie trafiłeś?

Pieczenie chleba - gdzie trafiłeś?

To nie jest strona dla piekarzy ani technologów piekarstwa. To jest zbiór informacji dla zwykłego zjadacza chleba, który chce upiec zdrowy i smaczny produkt na własne potrzeby bez dużej wiedzy teoretycznej oraz umiejętności praktycznych. Strona ta powstała na prośbę osób, które gubiły się kopiując moje wątki chlebowe na różnych forach kulinarnych. Spróbowałam je tutaj uporządkować.

Przepisy podzielone są na 3 zasadnicze grupy: pieczywo na zakwasie, pieczywo drożdżowe oraz pieczywo bezglutenowe. Ponadto znajdziecie tutaj praktyczne informacje dotyczące wyposażenia domowej piekarni oraz informacje dotyczące miar i wag.

O autorce przepisów i receptur chlebowych

O autorce

Moja przygoda z pieczeniem chleba na zakwasie zaczęła się ok 10 lat temu. Tak mnie to wciągnęło, że piekę i eksperymentuję bez przerwy, a zapach z mojej domowej piekarni towarzyszy nam ciągle. Do upieczenia dobrego chleba potrzebna jest tylko mąka, woda, sól, trochę sprzętów kuchennych i jedno najważniejsze: bardzo dużo cierpliwości.

Ale wystarczy trochę poczytać na ten temat, a potem spróbować, aby dojść do wniosku, że wyhodowanie zakwasu, dalsze prowadzenie go i pieczenie chleba na zakwasie jest sprawą bardzo prostą ...

Nie bójcie się zakwasu!

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Moje chleby - receptury

    MZ MZ 25.01.2020 18:42
    Radzę przeczytać: > Zakwas - porady praktyczne > Mamy zakwas i co dalej? > Jaki chleb na początek?
     
  • Moje chleby - receptury

    Małgorzata Obrebska Małgorzata Obrebska 25.01.2020 08:38
    Czy jak mam wychodowanay swiezy zakwas to czy musze przygotowac z niego zaczyn do wypieku chleba.
     
  • Chleb belgijski

    MZ MZ 23.01.2020 20:19
    Jeśli użyjesz tylko maki razowej to otrzymasz nie tylko zupełnie inny chleb, ale może on się po ...
     
  • Chleb belgijski

    Anna Anna 23.01.2020 18:11
    Czy mogę użyć mąki żytniej 2000 i pszennej 1850 do tego przepisu? Jeśli tak, to w jakich ilościach?
     
  • Chleb żytni razowy

    MZ MZ 16.01.2020 20:52
    Otręby sprawiają, ze chleb jest bardziej razowy. Płatki owsiane zmienią jego charakter.

Zobacz więcej zdjęć chlebów.

Statystyki

Dzisiaj 247

Wczoraj 528

Tydzień 2822

Miesiąc 9979

Wszystkich 13490034