Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Gdzie trafiłeś?

Pieczenie chleba - gdzie trafiłeś?

To nie jest strona dla piekarzy ani technologów piekarstwa. To jest zbiór informacji dla zwykłego zjadacza chleba, który chce upiec zdrowy i smaczny produkt na własne potrzeby bez dużej wiedzy teoretycznej oraz umiejętności praktycznych. Strona ta powstała na prośbę osób, które gubiły się kopiując moje wątki chlebowe na różnych forach kulinarnych. Spróbowałam je tutaj uporządkować.

Przepisy podzielone są na 3 zasadnicze grupy: pieczywo na zakwasie, pieczywo drożdżowe oraz pieczywo bezglutenowe. Ponadto znajdziecie tutaj praktyczne informacje dotyczące wyposażenia domowej piekarni oraz informacje dotyczące miar i wag.

O autorce przepisów i receptur chlebowych

O autorce

Moja przygoda z pieczeniem chleba na zakwasie zaczęła się w 2003 roku.  Tak mnie to wciągnęło, że piekę i eksperymentuję bez przerwy, a zapach z mojej domowej piekarni unosi się co najmniej raz w tygodniu. Do upieczenia dobrego chleba potrzebna jest tylko mąka, woda, sól, trochę sprzętów kuchennych i jedno najważniejsze: bardzo dużo cierpliwości.

Ale wystarczy trochę poczytać na ten temat, a potem spróbować, aby dojść do wniosku, że wyhodowanie zakwasu, przechowywanie go i pieczenie chleba jest sprawą bardzo prostą ...

Nie bójcie się zakwasu!

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Zakwas - porady praktyczne

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 14.03.2021 14:20
    Trudno mi cokolwiek powiedzieć. Nie znam przepisu. Ale zaczęłabym od zakwasu - być może nie jest ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Kasia Kasia 14.03.2021 12:01
    Witam. Po raz pierwszy podjęłam próbę upieczenia własnego chleba na przepisie, który dostałam od ...
     
  • Chleb Liski

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 11.03.2021 18:59
    Dziękuje za miłe słowo. Zaglądam oczywiście - ta strona to kawał mojego życia ❤️ Cieszę się z każdego ...
     
  • Chleb Liski

    Monika Joanna Monika Joanna 11.03.2021 18:02
    Jestem początkująca w pieczeniuchleba na zakwasie, ale ten chleb jest wyśmienity. Mimo młodego ...
     
  • Skąd się bierze ten kwaśny smak?

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 01.03.2021 21:20
    To akurat zły czas dla zakwasu, trochę zimno. Może przyda mu się tez kuracja wzmacniająca. Mała ilość ...

Zobacz więcej zdjęć chlebów.

Statystyki

Dzisiaj 312

Wczoraj 316

Tydzień 1529

Miesiąc 4880

Wszystkich 13706739