Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Gdzie trafiłeś?

Pieczenie chleba - gdzie trafiłeś?

To nie jest strona dla piekarzy ani technologów piekarstwa. To jest zbiór informacji dla zwykłego zjadacza chleba, który chce upiec zdrowy i smaczny produkt na własne potrzeby bez dużej wiedzy teoretycznej oraz umiejętności praktycznych. Strona ta powstała na prośbę osób, które gubiły się kopiując moje wątki chlebowe na różnych forach kulinarnych. Spróbowałam je tutaj uporządkować.

Przepisy podzielone są na 3 zasadnicze grupy: pieczywo na zakwasie, pieczywo drożdżowe oraz pieczywo bezglutenowe. Ponadto znajdziecie tutaj praktyczne informacje dotyczące wyposażenia domowej piekarni oraz informacje dotyczące miar i wag.

O autorce przepisów i receptur chlebowych

O autorce

Moja przygoda z pieczeniem chleba na zakwasie zaczęła się ok 10 lat temu. Tak mnie to wciągnęło, że piekę i eksperymentuję bez przerwy, a zapach z mojej domowej piekarni towarzyszy nam ciągle. Do upieczenia dobrego chleba potrzebna jest tylko mąka, woda, sól, trochę sprzętów kuchennych i jedno najważniejsze: bardzo dużo cierpliwości.

Ale wystarczy trochę poczytać na ten temat, a potem spróbować, aby dojść do wniosku, że wyhodowanie zakwasu, dalsze prowadzenie go i pieczenie chleba na zakwasie jest sprawą bardzo prostą ...

Nie bójcie się zakwasu!

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pieczywo na zakwasie

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 31.03.2020 06:51
    Chleb w foremce nawet z kiepskiej mąki wyrasta lepiej ponieważ jest wspomagany przez boki formy/koszyka.
     
  • Pieczywo na zakwasie

    Hanna Hanna 31.03.2020 00:15
    Mam pytanie co robie nie tak, ze chleb francuski (z pani przepisu) w foremce wyrasta pieknie i ladnie ...
     
  • Pieczywo na zakwasie

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 30.03.2020 19:59
    Powodów może być dużo: 1) za gęste ciasto 2) za mało wyrośnięte ciasto 3) za niska lub za wysoka ...
     
  • Pieczywo na zakwasie

    JOLANTA JOLANTA 30.03.2020 14:01
    Dlaczego pęka mi chleb?
     
  • Pieczywo drożdżowe

    Bożena Bożena 30.03.2020 11:47
    Pani Małgorzato, bardzo dziękuję. :lol: Spróbuję jeszcze dzisiaj, chociaż opis wykonania pozostawia za ...

Zobacz więcej zdjęć chlebów.

Statystyki

Dzisiaj 366

Wczoraj 1468

Tydzień 1834

Miesiąc 28667

Wszystkich 13532439