Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Gdzie trafiłeś?

Pieczenie chleba - gdzie trafiłeś?

To nie jest strona dla piekarzy ani technologów piekarstwa. To jest zbiór informacji dla zwykłego zjadacza chleba, który chce upiec zdrowy i smaczny produkt na własne potrzeby bez dużej wiedzy teoretycznej oraz umiejętności praktycznych. Strona ta powstała na prośbę osób, które gubiły się kopiując moje wątki chlebowe na różnych forach kulinarnych. Spróbowałam je tutaj uporządkować.

Przepisy podzielone są na 3 zasadnicze grupy: pieczywo na zakwasie, pieczywo drożdżowe oraz pieczywo bezglutenowe. Ponadto znajdziecie tutaj praktyczne informacje dotyczące wyposażenia domowej piekarni oraz informacje dotyczące miar i wag.

O autorce przepisów i receptur chlebowych

O autorce

Moja przygoda z pieczeniem chleba na zakwasie zaczęła się ok 10 lat temu. Tak mnie to wciągnęło, że piekę i eksperymentuję bez przerwy, a zapach z mojej domowej piekarni towarzyszy nam ciągle. Do upieczenia dobrego chleba potrzebna jest tylko mąka, woda, sól, trochę sprzętów kuchennych i jedno najważniejsze: bardzo dużo cierpliwości.

Ale wystarczy trochę poczytać na ten temat, a potem spróbować, aby dojść do wniosku, że wyhodowanie zakwasu, dalsze prowadzenie go i pieczenie chleba na zakwasie jest sprawą bardzo prostą ...

Nie bójcie się zakwasu!

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Jaki chleb na początek?

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 23.03.2019 20:30
    Tak. Trzeba tylko pamiętać, ze mąka żytnia nie wymaga wyrabiania. Wystarczy wymieszać tylko składniki ...
     
  • Jaki chleb na początek?

    Anna Anna 23.03.2019 19:07
    Dzien dobry, czy wedlug tego przepisu mozna upiec chleb tylko z maki zytniej? Lub zytniej y troche ...
     
  • Chleb "przyjaźni"

    dorota Sapuła dorota Sapuła 18.03.2019 08:56
    witam zrobiłam zaparkę i zaczyn z odrobiną drożdży ale to była druga już próba ( bo pierwszy mix nie ...
     
  • O mnie

    AgaD AgaD 17.03.2019 15:33
    No i dzisiaj zostawilam do wyrosniecia na 1godz 20 min i pieknie wyrosly. Pieke zawsze 3 na raz. 1 ...
     
  • O mnie

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 16.03.2019 22:56
    Pękają raczej te niedostatecznie wyrośnięte, przerośnięte maja tendencje raczej do lekkiego ...

Zobacz więcej zdjęć chlebów.

Statystyki

Dzisiaj 33

Wczoraj 480

Tydzień 33

Miesiąc 9811

Wszystkich 13405300